Yötön yö järvellä kelluvassa lasi-iglussa – elämysmatkailua kotimaassa

Kirjoitin loppukeväästä, että tänä kesänä haaveenani olisi käydä ensimmäistä kertaa kesämökillä. Ongelmana oli vain se, etten tunne ketään, jolla olisi oma mökki, kenen kanssa lähtisin mökille ja millä sinne mentäisiin. Mietin myös vuokraavani mökin yksikseni, mutta totuushan on se, etten tykkää saunoa, en osaa grillata tai soutaa, en pidä sääskistä ja niin edelleen. Mökin vuokraaminen ei vaan tuntunut järkevältä tai vähääkään houkuttelevalta idealta, joten aloin tutustua muihin vaihtoehtoihin. Ja löysinkin Ranualta Arctic Guesthouse and Igloos nimisen, aivan mielettömän majoituskohteen: järvessä kelluvat lasi-iglut! 😍

Arctic Guesthouse and Igloos iglut Ranuanjärvellä
(Tämä EI ole kaupallinen yhteistyö tms, ihan omaksi ilokseni haluan kertoa tästä upeasta kokemuksesta🙂)

Tein Ranuan reissun osana Rovaniemen lomaani. Ranua sijaitsee Etelä-Lapissa, vain vajaan tunnin ajomatkan päässä (80 km) Rovaniemeltä ja matkaa varten sain lainata äitini autoa. En ole kovinkaan kokenut kuski, mutta tuo matka oli minunkin helppo ajaa, kun piti ajaa pelkkää suoraa tietä. Auton ilmastointi tosin lakkasi yhtäkkiä toimimasta, mikä hieman laski matkanteon mukavuutta. 🥵

Perille päästyäni pistäydyin Ranuan eläinpuistolla Fazerin tehtaanmyymälässä hakemassa hieman lomaevästä. Itse eläinpuistoon en mennyt, sillä olen käynyt siellä lapsena useaan kertaan eikä nykyään mitkään eläinpuistot tai eläintarhat vaan yksinkertaisesti kiinnosta minua. Mutta Fazerin makeiset kiinnosti. 😋

Iglu, jossa yövyin oli osa Arctic Guesthouse and Igloos -majoituskohdetta Ranuanjärven rannalla. Tällä majoituskohteella on päärakennuksessa majatalon puolella erikokoisia huoneita ja rannassa kymmenen siirrettävää ja kelluvaa igluvenettä: AuroraHut-lasi-iglua. Pihapiirissä oli myös rantasauna, kota ja laituri. Ulkoaktiviteetteina oli tarjolla muun muassa SUP-lautoja, kalastusvälineitä, pihapelejä ja soutuvene.

Itse iglu oli todella viihtyisä ja mukava yöpaikka. Huoneesta löytyy parisängyn lisäksi pieni keittiö, jossa on hana ja kaasuhella. Lattiassa on kellarikomero, jossa saa ruuat pysymään viileänä (mutta ei kylmänä). Lisäksi iglussa on pieni (todella pieni) wc, jossa on kompostoiva wc-pönttö. Vessaan ei mahdu isompi ihminen, mutta päärakennuksesta löytyy oikeat vessat sekä suihkut. Iglussa on myös matkalaukuille säilytys, wifi, ilmastointi/lämmitys sekä bluetooth-kaiutin. TV:tä ei tarvitse, kun on kaunis järvimaisema katseltavana.

Nämä iglut tarjoavat kestävää ja luontoystävällistä majoitusta. Ekologisuus on huomioitu muun muassa sillä, että iglujen käyttösähkö saadaan aurinko- ja biopolttokennoista ja lämmitys uusiutuvalla biodieselillä. Kaikkien iglujen omalle terassille ollaan hankkimassa EkoTuolit, tällä hetkellä ne olivat vain osassa. Lisäksi tässä majoituskohteessa majoittuessa tulee tuettua kotimaista matkailuyrittäjää.

”AuroraHut-lasi-iglu yhdistää ekologisuuden ja luksusmajoituksen tiukkaan 12 neliömetrin pakettiin. Koska kyseessä on paikasta toiseen liikuteltava majoitus, ei tiettyihin paikkoihin majoittumaan päästäkseen tarvitse rakentaa uutta majoitusta, vaan AuroraHutin voi siirtää haluamaansa paikkaan pelkällä maanomistajan luvalla. Tämä jättää majoitusta ympäröivän luonnon täysin koskemattomaksi majoituksen aikana ja sen jälkeen. Kesän ja kevään aikana AuroraHut-iglut tuottavat lisäksi oman sähkönsä aurinkopaneelien kautta.” (Arctic Guesthouse & Igloos 2020.)

Näkymä oli jo rannasta kaunis, mutta iglu toimii myös kuin veneenä, ja sillä voi lähteä vaikka koko päiväksi järvelle. Kesäaikaan iglu ankkuroidaan yöksi rantaan, mutta talvella se voidaan siirtää yksityisempään paikkaan. Minun reissupäivän illalle osui kova vesisade, joten kävin järvellä vain pyörähtämässä. Minulla ei ole veneilyosaamista, mutta majapaikan työntekijät itse ehdottivat, että voivat käyttää minua igluajelulla. Koko vierailuni ajan sain todella hyvää, ystävällistä ja oma-aloitteista palvelua.

Koen myös saaneeni sen kaipaamani mökkikokemuksen, sillä pääsin perinteiseen, 1940-luvulla rakennettuun puulämmitteiseen saunaan. Toistettakoon, että inhoan saunomista, käyn saunassa noin joka toinen vuosi enkä koskaan nauti siitä. Olen käynyt puusaunassa kerran aiemmin, sillä samalla ainoalla kerralla, kun olin kesämökillä noin 20 vuotta sitten. Mutta nyt voin sanoa nauttineeni saunomisesta ja siitä, kun saunasta pääsi uimaan järveen. Tämä oli minulle aivan uusi kokemus, hieno sellainen. Hetken aikaa piti ihmetellä miten tuo 40-luvun ”suihku” toimii, ennen kuin ymmärsin, että kiehuvaa vettä ja kylmää vettä pitää itse sekoittaa saavissa ja sitten kauhoa vettä itseni päälle. 😂 Jos suomalaisille näin normaali asia kuin saunominen ja järvessä uiminen voi olla ihan suomalaisellekin näin unohtumaton kokemus, mitähän se on ulkomaalaisille turisteille!

Rantasaunan ja uinnin jälkeen oloni oli todella rentoutunut, ja sitten iski kova sadekuuro. Mutta tämäkään ei haitannut, sillä järvellä, lasi-iglun ikkunoista sateen katseleminen ja kuunteleminen oli myös rentouttavaa.

Kohdalleni ei osunut pilvisestä säästä johtuen mitään mieletöntä yöttömän yön auringonlaskua, eihän täällä pohjoisessa aurinko edes laske tähän aikaan vuodesta. Vaikka olen itsekin lappilainen, olen ollut Lapista pois jo seitsemän kesää, joten tämä yötön yö on minullekin nykyisin ihmeellinen asia. Siis, että koko yön ajan on yhtä kirkasta. Iglusta sai kuitenkin pimennysverhot ikkunoiden eteen.

Kehittämiskohdaksi sanoisin majatalon ravintolan, jossa söin illallista. Ruokalistalla on edullisia kotiruokia ja ei ollenkaan alkoholia. (Ranuallahan ei ole edes kaupoissa myyty keskiolutta kuin vasta 1990-luvun alusta lähtien 😄) Ruoka oli ihan hyvää, mutta ravintola itsessään on melko kolkko, ei musiikkia eikä tila ollut muutenkaan tunnelmallinen. Lisäksi aamupala oli hyvin suppea. Kun ruokapuolelle tehtäisiin talon henkeä ja perinnettä kunnioittaen pieni kasvojenkohotus, tätä majoituskohdetta voisi suositella myös vaativimmille asiakasryhmille.

Reissun ainoana oikeana miinuspuolena olivat hyttyset. Sääsket, nuo pirulaiset. Niitä oli paljon, mutta ei liian häiritsevästi. Olin suojautunut Offilla ja pitkähihaisella paidalla ja pitkälahkeisilla housuilla, joten minua hyttyset eivät onneksi päässeet pistämään. Iglun sisälle pääsi muutama sääski saapuessani, mutta sain ne tapettua ennen nukkumaanmenoa. Yöllä ikkunan takana näkyi kyllä pörräävän todella paljon hyttysiä. 😅🦟

Mitäs tämmöinen igluhupi sitten maksaa? Kesäaikaan yö iglussa maksaa 190 euroa/yö, keväällä ja syksyllä 290 euroa/yö ja talvella 390 euroa/yö (hinnasto kesäkuu 2020). Hintahan on korkea, jos hintaa miettii vain hotellihuonehintana, mutta mielestäni hinta on kohtuullinen kun mietin tätä elämyksenä. Sillä elämyshän tämä oli! Iglulla ajelu järvellä, rantasauna ja sieltä järveen juokseminen, sateen ropinan kuuntelu järven päällä, iglussa hyvin nukuttu yö ja herääminen järvimaisemassa. Ehdottomasti hintansa arvoinen kokemus. 😍

Jos vielä suunnittelet kesälomareissua kotimaassa, niin voin kyllä suositella tämmöistä minilomaa Ranualla. Enpä olisi ikinä uskonut sanovani tuota lausetta. 😂 Mutta en ole vielä valmis matkustamaan ulkomaille, vaikka se sallittua olisikin. On siis hienoa löytää ihan kotimaastakin näin erilaisia lomakohteita ja elämyksiä, ja samalla tukea kotimaan matkailua.

Seuraavaksi jatkan lomailua Rovaniemellä. Harmi vain, että loppuviikoksi on luvattu aika huonoa säätä, joten ravintolat ja terassit, joissa olin aikonut käydä, taitavat nyt jäädä kokematta. No, tuleepahan vietettyä laatuaikaa vanhempieni ja mummin kanssa. 😊 Ja onneksi viikonloppuna oli vielä hyvä sää, joten pääsin edes kerran veneilemään.

Ihanaa kesäkuun viimeistä päivää kaikille! 😘

-Annuliina


Aiempia reissupostauksia:

Määmatka kiehtovaan Islantiin

Vessaskumppaa ja epäonnistuneita Instagram-hetkiä Dubaissa

Puoli-ilmaiseksi reissuun – miniloma Gdanskissa

Historiallinen Rooma, pelottava Napoli ja ylellinen Sorrento

7 kommenttia artikkeliin ”Yötön yö järvellä kelluvassa lasi-iglussa – elämysmatkailua kotimaassa

 1. Oi harmi, kun ovat noin pohjoisessa. Jos olisivat olleet hieman etelämmässä, niin olisin pistänyt heti varaukseen. Ihan noin kaukaa en ehtisi enää ajaa takaisin Helsinkiin ajoissa, vaikka muuten jo huudeilla ensi viikolla olisinkin. Hienoja ovat!

  Liked by 1 henkilö

 2. Aivan mielettömän kuuloinen majoitus! Tuo pitäisi kyllä joskus kokea. Mulla on aina Lapin matkoissa vaan se, että kun vanhemmat asuvat Rovaniemellä, niin tuntuu ”turhalta” maksaa majoituksesta noin lähellä. Yleensä jos Lappiin asti lähtee, haluaa viettää kaiken ajan perheen kanssa. Toisaalta, eipä löydy mun vanhemmilta ihan tollasta majoitusta tarjota, haha…

  Liked by 1 henkilö

  1. Haha, kuulostaa tutulta – mulla on yleensä sama homma, mutta nyt oli kerrankin aikaa olla Rovaniemellä vanhempien luona pidempi lomareissu, joten oli aikaa myös tälle reissulle 🙂 ja se mikä oli tässä majoituksessa parasta ja teki siitä ”turhan” maksamisen arvoista, oli se kokonaiselämys, minkä sieltä sai 😊

   Tykkää

 3. Olipas ihana uusi tuttavuus tämä! 🙂 Ehdottomasti haluan päästä tuon kokemaan joskus, vaikuttaa hauskalta. Nuo iglumajoitukset ovat muutenkin ihana majoitusmuoto, mutta tämä järven päällä kelluva versio houkuttelee erityisesti ja juurikin kesällä. Toivottavasti itse onnistuisin tuonne suuntaamaan aurinkoiseen aikaan, mutta nuo sateisetkin kuvat näyttävät todella kauniilta noin upeassa miljöössä. Täytyy laitta vinkki korvan taakse!

  Liked by 1 henkilö

 4. Kuulostaapa hienolta! Olen jo pidempään haaveillut iglumajoituksesta, mutta lähinnä loppusyksystä, jolloin voisi päästä näkemään upeasti revontulia, jos on vähääkään tuuria. Mutta tämähän kuulostaa myös ihan tosi kivalta. Itse asiassa voisi olla kiva tapa yllättää Marika ja viedä hänet tuollaiseen! 🙂

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.