Hurmaava Porvoo – matkalla entisessä kotikaupungissa

Huh, millä vauhdilla tämä kesä vierähti. Sain toissa viikolla iloisia uutisia, nimittäin sain töitä!🥳 Liian pitkään jatkunut työttömyyteni päättyy ainakin muutamaksi kuukaudeksi, kun sain määräaikaisen ruuhkapurkutyön pankista. En ole enää vuosiin edes ajatellut muita kuin matkailualan töitä, sillä sen piti olla se minun loppuelämän juttuni. No, korona muuttikin tilanteet täysin ja matkailualan työllisyysnäkymät ovat lähitulevaisuudessa niin huonot, että päätin laajentaa työnhakua muille aloille. Ja onneksi nyt tärppäsi! Myös uusi asuntoni on ensi viikolla muuttovalmiina, joten kivoja, jännittäviä juttuja tiedossa vielä tälle elokuulle. Kotitreenit ovat viimein vaihtuneet kuntosaliin ja olen innostunut (taas hetkeksi🙄) Tinder- ja Bumble-treffailusta, joten eihän tässä vaan ole kerta kaikkiaan ehtinyt kirjoittamaan tänne. Tosin koronakilojen karistuksesta, tindertreffailusta ja työnhausta kyllä olisi riittänyt juttua niin paljon, että näille olisin voinut perustaa omat blogit. 😂

No, eipä tässä ole tullut matkailtuakaan, mutta Helsingissä ja Porvoossa olen kierrellyt kuin turistina. Tässä tekstissä siis kerronkin Porvoosta, sillä maanantaina Porvoossa alkavat kaksiviikkoiset (24.8.-5.9.2020) Smaku-ravintolafestivaalit, joten nyt kannattaa ehdottomasti suunnata Porvooseen. En pidä tässä kirjoituksesta esitelmää Porvoon historiasta tai kaupungin kaikista osista, vaan kerron sen, mitä itse tykkään tehdä, kun käyn Porvoossa päiväreissun julkisia käyttäen.

Olen tosiaan asunut Rovaniemeltä lähdön jälkeen noin puolitoista vuotta Porvoossa, ennen kuin muutin Helsinkiin loppukeväästä 2017. Porvoo on aivan suosikkipaikkani ja siellä käydessä ei edes tunnu, että olisin reissussa, vaan ennemminkin, että olisin tullut kotiin. Helsingissä vietän nyt jo neljättä kesää, mutta tämä on näistä Helsinki-kesistä ensimmäinen, kun minulla on vapaata ja lomaa. Aiemmat Helsinki-kesäni olen ollut niin tiiviisti töissä, etten ole ehtinyt tutustua kotikaupunkiini kesäaikana juuri ollenkaan, joten tänä kesänä onkin tullut kierreltyä neljän kesän edestä. Myös Porvoossa tuli piipahdettua.

Porvoo sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Helsingistä, ja matka taittuu linja-autolla noin tunnissa, Viikistä puolessa tunnissa. Helsingin Kampista kulkee eri yhtiöiden busseja, mutta itse suosin Porvoon linjan 862 -bussia, vaikka aikuisen lippuhinta 9 euroa/suunta onkin melko suolainen verrattuna esimerkiksi Onnibussiin, jolta saa välillä jopa alle kolmen euron lippuja. 862 on kuitenkin nopein ja nuo bussit ovat väljempiä ja mukavempia kuin nuo kilpailijan tunkkaiset punaiset bussit. Vinkkinä: jää bussista jo Porvoonjoen silta -pysäkillä (edellinen pysäkki ennen linja-autoasemaa, stoppia voi painaa heti, kun on ajettu oikealla näkyvien tornitalojen ohi). Joen toiselta puolelta nimittäin pääsee ihailemaan Vanhaa Porvoota vähän kauempaa.

Länsiranta on muutenkin viihtyisää aluetta, joten kannattaa sisällyttää tälläinen pieni mutka reissuun. Länsirannalla sijaitsee muun muassa viehättävä August Eklöfin puisto ja Porvoon toinen ”keskusta” Taidetehdas. Taidetehdas on kulttuurikeskus, josta löytyy ravintoloita, taidehalli, elokuvateatteri ja kauppakuja. Ja kauppakujalla tietysti minun elämäni paras työpaikka Stadium Porvoo. ❤️

Porvoonjoen yli pääsee kävellen neljän eri sillan kautta, itse suosittelen kävelemään joenrantaa Taidetehtaalle asti ja ylittämään joen vasta perimmäisellä sillalla, jotta myös toisella puolella jokea pääsee nauttimaan viihtyisästä jokirannasta kokonaisuudessaan. Jokiranta on kesäaikaan täynnä terasseja ja jäätelökioskeja. Porvoon keskustan ympäristössä pärjää ehdottomasti kävellen, kun nämäkin kertomani paikat sijaitsevat vain muutaman minuutin kävelyetäisyyksillä toisistaan.

Jokirannan ja keskustan välissä sijaitsee Runebergin puisto, jonka keskellä komeilee Johan Ludvig Runebergin patsas. Suomen kansallisrunoilijan patsas on pystytetty puistoon jo 1800-luvun lopulla. Itselläni tämä kaunis puisto tuo aina muistoja lähinnä opiskelijabileistä. 😄

Porvoon ydinkeskusta, eli linja-autoasema ja sen ympäristö ei voittaisi Suomen kaunein kaupunki -palkintoa. 😅 Mutta onhan tuossa pikkukeskustassakin oma viehätyksensä. Keskustan vierestä löytyy hieman mielenkiintoisempi kaupunginosa: Vanha Porvoo. Porvoon vanhakaupunki on todella hurmaava ja viihtyisä, varsinkin nyt, kun alueella oli väljää turistiryhmien puuttuessa. Vanhasta Porvoosta löytyy kuuluisat, punaiset ranta-aitat, viehättäviä taloja ja kujia, hulppeita historiallisia rakennuksia kuten tuomiokirkko, pikkuputiikkeja ja loistavia ravintoloita. Täällä on ihanaa vain kierrellä rauhassa, syödä ja juoda hyvin sekä nauttia kauniista ympäristöstä. 😍

Muutamia mainitsemisen arvoisia ravintoloita vanhassakaupungissa on Fryysarinranta, Meat District, Gabriel1763 ja Ranta-Aitta. Keskustan puolella tykkään käydä Rafael’s Steakhousessa ja Bistro Gustafissa. Porvoossa on myös runsaasti uusia ravintoloita, joissa en ole vielä ehtinyt käymään. Nyt maanantaina alkava Smaku tuo erinomaisen mahdollisuuden tutustua useisiin porvoolaisiin ravintoloihin samalla reissulla, kun ruokatapahtumassa mukana olevat ravintolat ovat loihtineet 5-7 euroa maksavan Smaku-annoksen. Olen kierrellyt Porvoon ravintoloita Smakun aikaan kaikkina neljänä vuonna ja aina olen kokenut herkullisia makuelämyksiä ja saanut rahoilleni vastinetta. Keskustassa sijaitsevassa Bistro Gustafissa on ollut parina vuonna todella maukas jälkiruoka-annos, ja myös tämän vuoden versio kuulosti niin herkulliselta, että pakko käydä testaamassa. 😋

Bistro Gustafin Smaku-annos vuonna 2019

Ihanaa, että Porvoossa asuva kaverini houkutteli minut Porvooseen, sillä olin jo jättämässä reissun väliin tältä kesältä. Vierailu tässä hurmaavassa pikkukaupungissa tuo aina hyvän mielen. ❤️ Paluumatkan teinkin Onnibussilla, sillä tällä kertaa tuo yhteys sopi aikatauluihini paremmin. Ja täydessä bussissa tietysti maski kasvoilla. 😉😷

Rentoa sunnuntaita! 😘 Mulla se menee pakatessa ja myymällä turhaa tavaraa nettikirppareilla, mutta ei haittaa, kun oon tästä muutosta niin innoissani. ☺️

-Annuliina

2 kommenttia artikkeliin ”Hurmaava Porvoo – matkalla entisessä kotikaupungissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.