Työ lentoemäntänä

Olen aina ollut se henkilö, jonka mielestä lentoemännän työ on vain tarjoilijan työtä huonoissa olosuhteissa ja minun suusta on kuultu moneen kertaan ”minusta ei koskaan tule lentoemäntää”. Ja näin jouduin jälleen syömään sanani, kun keväällä 2019 otin vastaan paikan tanskalaisen tilauslentoyhtiön lentoemäntäkurssilta. En kadu päätöstäni, mainio työkokemus, nyt tiedän lentoemännän työn olevan todella vaativaa työtä, mutten myöskään haaveile takaisin taivaalle.

Lentoemäntä (2019)

Työ sisälsi.. Erilaisia turvallisuuteen liittyviä tehtäviä, kuten koneen turvavälineiden tarkistus, turvaohjeiden esittely asiakkaille ja varauloskäyntipaikkojen ohjeistus. Lennon aikana huolehdittiin lennon viihtyvyydestä ja palvelusta. Lisäksi lennoillamme myytiin drinkkikärryn tuotteiden lisäksi raaputusarpoja ja taxfree-tuotteita. Toisinaan myös ensiaputaidot joutuivat käyttöön. Me kävimme yleensä kohteissa vain kääntymässä, eli lensimme esimerkiksi Välimeren lomakohteeseen, asiakkaat jätettiin kohteeseen, siivoojat siivosivat koneen ja saimme uudet lentoateriat ja muun ”caterauksen” ja otimme uudet asiakkaat koneeseen ja palasimme Helsinkiin. Välillä kuitenkin saatoin lentää 3-5 päivää myös Tanskasta tai Ruotsista, mutta eksoottisia kohteita ei tämän kesätyön aikana päässyt näkemään. Lentovuorojen lisäksi oli päivystysvuoroja, jolloin piti olla valmiina lähtemään töihin, jos tulee soitto. Päivystysvuorot kestivät muutaman tunnin ja soitosta oli vähintään 75 minuuttia aikaa olla toimistolla.

Parasta työssä.. kurssikaverit! Ja työkaverit ylipäätään! Melkein alkaa itkettää, kun mietin kuinka kaipaan kurssikavereitani ja työkavereitani.❤️ Kun kurssikavereiden kanssa vietti yhdessä kuukauden Tanskassa, sitä pakostakin ystävystyi. Meillä oli ihan mahtava porukka ja töiden alettua oli aina parasta, kun sai lentää jonkun kurssikaverin kanssa. Firmalla, jolla työskentelin oli suhteellisen vähän työntekijöitä, joten samojen kollegoiden kanssa pääsi lentämään usein ja työkavereihin pääsi tutustumaan paremmin. Kaikki olivat samanhenkisiä, joten vaikka lensit osana täysin uutta crewta, josta et tuntenut ketään, niin yhden yölennon ajan kun juorusi takakeittiössä, niin eipä oltu tuntemattomia enää. Ihmisten lisäksi työssä parasta oli ehdottomasti palkka. Myös lentoemäntäkurssi oli vaativuudestaan huolimatta mahtava kokemus. Sekin täytyy mainita, että töissä oli aina hauskaa ja työpäivät menivät nopeasti. (Lisäksi parhaita juttuja oli, että opin tekemään ranskanletin ja nauttimaan korkokengillä kävelystä.)

Työn huonoin puoli.. Yksitoikkoisuus. Tähän työhön, tässä lentoyhtiössä ei pätenyt lause kuinka jokainen työpäivä on erilainen, sillä lähes jokainen työpäivä oli täysin samanlainen. Tehtävät ja lennon palvelun kulku olivat joka lennolla identtiset. Lisäksi lensin todella paljon samoja lentoja viikosta toiseen, eli jopa asiakkaat olivat samat, kun ensin vein heidät lomalle ja viikon päästä olin hakemassa pois. Lisäksi työ oli pitkälti yötyötä, lähes jokainen työvuoro joko alkoi tai loppui klo 3-6 välillä. Minun oli myös vaikeaa palautua töistä, sillä työvuorolistaan saattoi tulla muutoksia jopa päivittäin, joten vapaapäivinäkin tuli seurattua työsähköpostia jne. Vapaapäivinä piti pestä monta koneellista työvaatteita ja silittää ne, osa vaatteista piti pesettää pesulassa. Meillä vapaita oli aina vähintään kaksi peräkkäin ja näistä ensimmäinen meni työstä palautuessa ja pyykätessä, ja seuraavana piti jo alkaa valmistautumaan seuraavan päivän työvuoroon, joka alkoi lähes aina vapaapäivän jälkeen klo 5.

Palkka.. Lentoemännän palkka voi olla ainakin joissakin lentoyhtiöissä erittäin hyvä lisien ja päivärahojen ansioista. Meillä (tanskalaisella tilauslentoyhtiöllä) peruspalkka oli aloittelevalla lentoemännän 2052 euroa kuukaudessa (julkista tietoa, jonka pystyi näkemään jo työpaikkailmoituksesta🙂). Tällä yhtiöllä oli tuohon aikaan moneen lentoyhtiöön verrattuna varsin hyvä työehtosopimus, ja palkkaan tuli todella reilusti lisiä kaikesta mahdollisesta. Lisäksi verottomat ulkomaan päivärahat nostivat käteen jäävän palkan erittäin hyvälle tasolle. Huonoin nettopalkkani oli noin 2700 euroa ja paras lähemmäs 3500 euroa. Palkan määrä kuitenkin riippui todella paljon siitä, mitä vuoroja lensi. Jos lensi vain päiväsaikaan, arkisin, lyhyitä lentoja, joista maksettiin vain puolikas kotimaan päiväraha, toki palkkakin oli huonompi. Erot kuukausien välillä saattoivat olla jopa yli 1000 euroa. Palkasta kertoessa tulee mainita myös se, että tässä työssä vapaapäiviä oli enemmän kuin ”normaalitöissä”.

Muisto.. En unohda koskaan ensimmäistä työpäivääni. Kyseessä oli harjoituslento, eli olin ylimääräisenä miehistön jäsenenä vasta opettelemassa kurssilla opittua, eikä minulla ollut vastuuta turvallisuustehtävistä. Meidän piti lentää Helsinki-Rodos-Helsinki ja sitten jatkaa Kööpenhaminan kautta Malmöön. Työpäivä alkoi klo 5:00 ja en ollut saanut nukuttua juuri ollenkaan, koska jännitin ensimmäistä lentoa niin paljon. Päivän ensimmäisellä lennolla sain yhtäkkiä aurallisen migreenikohtauksen. Edellisestä migreenikohtauksesta oli seitsemän vuotta, joten millä tuurilla se paskiainen alkoi oireilla juuri tuona hetkenä, kun sitä vähiten kaipasin. Onneksi minulla oli särkylääkettä mukana ja vartin ajan takakeittiössä istuminen sai kohtauksen loppumaan. (Onko minusta lentoemännäksi -tekstissä lisää tästä.)

No niin, olin taas työkunnossa ja työt jatkuivat. Kohta aloitimme laskeutumisvalmistelut ja sain mennä seuraamaan laskua ohjaamoon. Rodoksella oli kuitenkin niin voimakas ukkosmyrsky, että yksikään kone ei päässyt laskeutumaan. Rodoksen lähikentät täyttyivät, kun kaikki muutkin joutuivat etsimään muuta paikkaa, minne laskeutua. Lopulta olimme jo pyörineet ilmassa niin kauan, että meidän oli pakko lähteä kohti Ateenaa, kun vielä polttoaine sinne riitti. Oli maailman jännittävintä ja mielenkiintoisinta seurata kapteenin ja perämiehen välistä keskustelua, tilanteen hoitamiseksi. Molemmat vakuuttelivat minulle, että tämä ei ole normaalitilanne, vaan yleensä kaikki menee suunnitelmien mukaisesti. Laskeuduimme turvallisesti Ateenan kentälle odottamaan, että myrsky Rodoksella laantuisi.

Parin tunnin koneessa odottelun jälkeen pääsimme jatkamaan matkaa Rodoksen saarelle, jossa teimme todella nopean käännön ja uudet asiakkaat saatiin koneeseen ennätysvauhdilla. Tästä huolimatta kaikkeen oli jo kulunut niin kauan aikaa, että meillä tulisi työtunnit täyteen ennen Helsinkiin pääsyä. Itävaltaan asti pääsimme, kun meidän piti laskeutua Wieniin, jotta työtuntimme eivät ylittyisi. Näistä ollaan turvallisuuden vuoksi todella tarkkoja. Wienissä meitä oli vastassa uusi miehistö, joka jatkoi koneen ja asiakkaiden kanssa Helsinkiin ja me jäimme Wieniin vuorokaudeksi. Malmö vaihtui viiniin Wienissä. Kunnon sisäänajo uuteen työhön 😂 tulipa opittua heti ensimmäisenä päivänä, että lentotyössä epävarma on aivan varmaa.

Kerran asiakas lähetti minua koskien reklamaation, kun olin hymyillyt koneessa ja ei kuulema ole lentoemäntien tehtävä nauraa töissä. 🤭😆

Muut lentoemäntäaiheiset tekstini löydät täältä:

Lue myös:

-Annuliina

2 kommenttia artikkeliin ”Työ lentoemäntänä

 1. Lentoemännän työ on aina jollakin tapaa kiehtonut minua! Joskus se oli haave ammattini, sitten haave alkoi kariutua pois kun aloin tajuta sen rankkuuden. Myöhemmin olen silti aina välillä haaveillut tästä ammatista. En kuitenkaan usko, että minusta enää edes olisi tähän työhön, nyt kun minulla on kaksi lasta.

  Ihanaa kun kirjoitit aiheesta postauksen!

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos mukavasta kommentista 😊
   Näinhän se on, että kyseessä on todella rankka työ ja ulkopuolelta tästä elämäntyylistä voi saada melko vääristyneen kuvan. Kuitenkin pidän tätä mahtavana työkokemuksena ja voin suositella kaikkia kokeilemaan 🙂 perhe-elämän yhdistäminenkin tuntuu ainakin osalla lentoyhtiöistä olevan suht helppoa, kun toki työpäivät ovat pitkiä, mutta vastapainoksi vapaa-aikaa on enemmän kuin esim perusarkityössä 😊

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.