Viimein ulkomailla – kohteena kaunis ja monipuolinen Madeira

Hyvää alkanutta vuotta 2022! 🥳 En ymmärrä mihin olen kadottanut kirjoitusintoni, sillä tämänkin tekstin julkaisemiseen meni nyt puolitoista kuukautta, mutta tässä tämä vihdoin on, nimittäin ensimmäinen postaus marraskuisesta Madeiran matkasta.

Vaikka kotimaastakin on löytynyt varsin hienoja matkakohteita, niin olipa ihanaa päästä oikealle matkalle ja ulkomaille puolentoista vuoden tauon jälkeen. Vaikkakin korona on ollut pääsyy sille, etten ole matkustellut, olen käynyt viimeisen vuoden aikana läpi todella suuria asioita elämässäni, ja näistä kirjoitinkin aiemmin oman postauksen. Voit käydä lukemassa kuulumisiani täältä. Marraskuussa 2021 kävin ystäväni kanssa viikon lomamatkalla Madeiralla, Portugalissa. Tässä tekstissä kerron yleisesti reissusta, kokemuksia Madeirasta ja suosituksiani Funchaliin ja Madeiralle. Toisen postauksen teen Ponta de São Lourençon -patikointireissusta.

Santana house

Madeira mielletään usein hieman vanhempien ihmisten suosikkikohteeksi ja sitä se varmasti onkin. Muut turistit tuntuivat olevan pääasiassa lähempänä eläkeikää, mutta meitä se ei haitannut yhtään. Emme lähteneet reissuun muiden matkailijoiden, vaan Madeiran upeiden maisemien ja luontoelämysten vuoksi. Ilmasto oli positiivinen yllätys ja reissumme ajan oli yhtä päivää lukuunottamatta aurinkoista, ja varjossa lämpötilat vaihtelivat noin 22-25 asteen välillä. Inhoan hellettä ja hikoilemista, joten minulle nämä asteet olivat täydellisiä. Iltaisin oli viileämpää, ja sai olla farkut ja pitkähihainen paita, mutta useampana päivänä oli tarpeeksi lämmin ottamaan aurinkoa bikineissä. Seuraavaksi kerron muutamista omista suosikeistani Madeiralla.

Hotel Baía Azul, Madeira
Madeira-viiniä Madeiralla

Monte Palace Tropical Garden

Monte Palace Tropical Garden on kaunis, vehreä puistoalue, joka on koettava Madeiran reissun aikana. Tämä oli upea trooppinen puutarha, jossa oli rauhallinen tunnelma ja kaikkialla niin kaunista. Puiston sisäänpääsymaksu oli 12,50e. Montelle pääsee Funchalista joko gondolihissillä (Funchal Cable car, 11e/suunta, 16e/menopaluu) tai paikallisbussilla (1,95e). Me otimme Montelle bussi ja takaisinpäin tuo cable car.

Monte Palace Tropical Garden, Madeira
Monte Palace Tropical Garden, Madeira
Monte Palace Tropical Garden, Madeira
Monte Palace Tropical Garden, Madeira
Funchal cable car

Madeiran itäosa

Teimme kokopäiväretken saaren itäosaan Happy Tours -retkifirman kautta. Pohdimme auton vuokraamista, mutta kumpikaan meistä ei ole niin varma kuski, että olisi halunnut ajaa vuoristoteillä, joten päädyimme tähän 25 euroa maksaneeseen minibussiretkeen. Osallistuupa sitten retkelle tai vuokraa auton, suosittelen suuntaamaan Madeiran itäosaan. Päivän aikana pääsimme näkemään todella upeita maisemia ja huomaamaan sen kuinka monipuolinen saari Madeira on. Matkalla saaren kolmanneksi korkeimman vuoren huipulle Pico do Arieirolle, reitin varrella näytti välillä kuin olisin taas Balilla, sitten Havaijilla ja lopulta kuin Lapissa. 😅

Portela viewpoint, Madeira
Portela

Päivän aikana vierailimme muun muassa Machicon kaupungissa, pysähdyimme Ponta de São Lourençon näköalapaikalla, Portelan näköalapaikalla ja lounaan söimme viehättävässä Santanan kylässä. Päivän odotetuin kohokohta oli 1818 metrin korkeudessa sijaitseva vuorenhuippu Pico do Arieiro, saaren korkein autolla saavutettava kohta.

Santana houses, Madeira
Viehättävässä Santanan kylässä pääsee ihailemaan kauniiden kukkien ympäröimiä perinteisiä santanalaisia taloja.
Ponta de Saõ Lourenço viewpoint, Madeira
Ponta de São Lourençon näköalapaikka

Olimme jo Suomessa suunnitelleet tekevämme haastavan Pico do Arieiro – Pico Ruivo -vaelluksen, mutta, jos Pico Do Arieirolle olisi saapunut ihailemaan auringonnousua, kuten me olimme suunnitelleet, ei hotellilta lähdön jälkeen olisi ollut ollenkaan mahdollisuutta käydä vessassa. Useamman tunnin kestävä haastava vaellus pissahädässä tuntui liian tuskalliselta ajatukselta, joten luovuimme tästä vaellussuunnitelmasta. 😄 Odotimme kuitenkin vuorelta näkyviä upeita maisemia ja aioimme tulla seuraavana aamuna sinne katsomaan pilvien yläpuolella näkyvää auringonnousua. No, näkymäthän olivat niin ”upeat”, että päätimme jättää tuon auringonnousureissunkin väliin. 😅

Levada-vaellus

Levadat ovat ympäri Madeiraa kulkevia vanhoja, edelleenkin käytössä olevia kastelukanavia. Jos tosiaan olisimme uskaltaneet vuokrata auton, olisi valikoimassa ollut toinen toistaan hienompia levada-vaellusreittejä. Osalle hienoimmista reiteistä ei päässyt ollenkaan tai järkevästi julkisilla, mutta emme myöskään halunneet osallistua opastetulle kierrokselle. Opastetut kierrokset sopivat niille, ketkä haluavat kulkea osana ryhmää ja kuulla opastuksia. Me taas halusimme kulkea omaan tahtiin. Lopulta kuitenkin päädyimme ottamaan Tjäreborgin kautta Paratiisilaakso-puolipäiväretken, joka oli todennäköisesti saaren lyhyin ja helpoin levada-vaellusreitti. 😅 Reitin oikea nimi oli Levada dos Tornos, eikä se varsinaisesti ollut edes kovin hieno reitti. En ollut tyytyväinen opastuksen tasoon useastakin syystä, mutta esimerkiksi retkellä ei edes selvinnyt mistä retken nimi Paratiisilaakso tulee. Mutta tulipahan käytyä levada-vaelluksella. Ja retken päätteeksi pysähdyttiin Rita’s Tea House nimiseen viehättävään kahvihuoneeseen, jossa meille tarjoiltiin teetä, voileipiä ja kakkuja. Olihan tuon raskaan, lähes kahden kilometrin löntystelyreissun jälkeen tarve tankata. 😂

Levada dos Tornos -reitin varrella kasvoi muun muassa kiiviköynnöksiä

Ponta de São Lourenço -vaellus

Ponta de São Lourenço oli reissun ehdoton kohokohta. Kunhan pääsen seuraavaan kirjoitusvireeseen, kirjoitan tästä oman tekstin, sillä tästä reissusta minulla on eniten kirjoitettavaa ja varmaan yli 100 kuvaa. Mutta lyhyesti mainittuna tämä oli kaikkiaan kahdeksan kilometriä pitkä patikointireitti henkeäsalpaavan hienoissa maisemissa. Aikaa tuohon meni yhden eväs- ja vessatauon sekä lukemattomien valokuvaustaukojen kanssa yhteensä 3,5 tuntia. Matka oli raskas, viimeinen vaihe, ennen kuin reitti kääntyi takaisin, oli todella raskas, mutta ehdottomasti kokemuksen arvoinen.

Kirjoitukseni Ponta de São Lourençon vaelluksesta voit lukea täältä:

Ponta de São Lourenço – Upea vaellusreitti Madeiralla

Ponta de São Lourenço
Ponta de São Lourenço

Hotel Baía Azul

Valitsemamme hotelli Baía Azul, Funchalin Lidon alueella osoittautui nappivalinnaksi. Hotelli oli kauttaaltaan siisti, puhdas ja tyylikäs. Palvelu oli (pääasiassa) ystävällistä. Valitsimme paremman huoneluokan, jolloin huoneen sijainti oli korkeammalla ja huoneesta oli merinäköala. Ja miten mielettömän upea näköala olikaan. Eli, jos mietit kannattaako maksaa tästä huoneluokasta, niin aivan ehdottomasti kannattaa. Omalta parvekkeelta pääsi joka aamu ihailemaan kaunista auringonnousua. Hotellin aamupala oli erinomainen, sillä valinnanvaraa oli runsaasti ja valikoimassa oli vaihtuvuutta. Myös aamupalaravintolasta oli upea merinäköala. Hotellin allasalue oli rauhallinen. Paikallisbussit Funchalin keskustaan kulkivat suoraa hotellin vierestä. Hotellin lähettyvillä on myös uimaranta, merivesialtaat ja suuri Forum-kauppakeskus, josta löytyi kaikki minun suosikkivaatekaupat.

Hotel Baía Azul breakfast
Hotel Baía Azul sunrise
Doca do Cavacas, Funchal, Madeira
Doca do Cavacas -uimala

Loppuun vielä maininta miten koronatilanne vaikutti matkaamme. Varasimme Tjäreborgin pakettimatkan Madeiralle sinä päivänä, kun sain ensimmäisen koronarokotuksen kesäkuussa. Kävimme keskustelua, että marraskuussa varmasti on jo turvallista reissata ja tuskin marraskuussa enää edes joutuu miettimään mitään koronaa. Heh heh. 😂 No, totta puhuen meillä oli täysin turvallinen olo, koska rokotukset on otettu ja Madeiralla koronatilanne on ollut rauhallinen koko ajan. Portugalissa oli reissumme aikana maailman paras rokotustilanne ja Madeiralla ei ollut maskipakon lisäksi mitään rajoituksia.

Tjäreborg tuntui luotettavalta valinnalta ja, jos ulkoministeriö olisi muuttanut matkustussuositustaan ja reissu olisi peruttu, olisi rahat saatu takaisin viikossa. Matkavakuutus minulla on tietysti aina reissatessa. Ennen lähtöä piti täyttää maahantulolomake ja tuonne, kun liitti koronapassin pdf-tiedostona, pääsi Funchalin kentältä nopeampaa jonoa ulos. Jono valittiin QR-koodin pohjavärin mukaan; harmaa, vaaleanvihreä tai tummanvihreä. Pohjaväri muuttui tummanvihreäksi, kun nettisivuille liitetty koronapassi oli tarkistettu. Tästä ei varsinaisesti ollut hyötyä, sillä taisimme olla ainoat lennoltamme, ketkä olivat huomanneet liittää todistuksen tietoihin, ja saimme odotella muita lomalaisia Tjäreborgin lentokenttäbussissa 45 minuuttia. 😄 Suomessa lähtöselvitykseen ja turvatarkastukseen meni tunti, mikä on mielestäni melko pitkä aika. Sunclass Airlinesin lomalennolla oli maskipakko, mutta useat suomalaiset lomailijat tuntuivat ajattelevan, että siitä hetkestä, kun juomakärryt ilmestyvät käytävälle, voi maskin käytöstä pitää taukoa. 😅 Sen sijaan Madeiralla en nähnyt koko viikon aikana sisätiloissa yhtään maskitonta, vaan sääntöä noudatettiin sataprosenttisesti.

Kaiken kaikkiaan Madeira oli todella upea lomakohde, jota voin suositella kaikille, jotka tahtovat lomalla nauttia mukavasta lämmöstä ja auringosta, ihailla upeita maisemia, liikkua luonnossa ja eivät välttämättä tarvitse lomalla hiekkarantaa tai paahtavaa hellettä. Vaikka tekstin suosituksista suurin osa on Funchalin ulkopuolella, niin itsessään Funchalkin oli erittäin viihtyisä kaupunki. Mainittakoon se, että kaupungissa oli paljon korkeuseroja ja toisinaan joutui kävelemään jyrkkiäkin ylämäkiä. Funchalissa (ja ylipäätään Madeiralla) tekemistä ja näkemistä riittää, siellä on Suomea edullisempi hintataso, hyviä ravintoloita, herkullisia leivonnaisia, miellyttävä ilmasto, hyvät shoppailumahdollisuudet, eritasoisia patikointireittejä, sujuvasti toimiva julkinen liikenne ja taksit, mielettömän upeita maisemia ja kaikkialla kauniita kasveja ja kukkia.

Cristiano Ronaldo statue Madeira

Seuraava reissu ei vielä ole tiedossa, enkä tässä koronatilanteessa halua mitään varatakaan, kun tuntuu, että nytkin niin moni tuttu on eristyksissä tai karanteenissa Suomessa ja ulkomailla, niin mielummin reissaan taas sitten, kun tilanne vähän rauhoittuu. Haaveenani olisi päästä vielä tämän talven aikana Miamiin ja Osloon, mutta saa nähdä onnistuuko. Ja pääseepä reissaamaan tai ei, niin kunhan tämä vuosi olisi parempi kuin viime vuosi! 😊

-Annuliina

Mun Instagramista löytyy lisää kuvia ja videoita Madeiralta ja matkan ajalta stoorit on tallennettu kohokohtiin.

Yksi kommentti artikkeliin ”Viimein ulkomailla – kohteena kaunis ja monipuolinen Madeira

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.