Matkailualan restonomin koulutus – avasiko Haaga-Helia ovet työelämään?

Nyt, kun korkeakoulujen yhteishaku on enää reilun kuukauden päässä, ajattelin kirjoittaa oman rehellisen mielipiteeni restonomin tutkinnosta. Olen valmistunut Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta matkailun restonomiksi kesällä 2018 ja tässä tekstissä avaan tuon tutkinnon sisältöä, mikä oli koulussa parasta ja olenko kokenut tutkinnon hyödylliseksi työllistymisessä. Sain lisäksi apua kahdeksalta luokkakaveriltani, joita pyysin kuvailemaan Haaga-Helian matkailun restonomin koulutusohjelmaa ja kertomaan ovatko he kokeneet tutkinnosta olleen hyötyä työnsaannissa. Tämä kertomus on melko pitkä, mutta uskon tästä olevan hyötyä sellaiselle, joka harkitsee restonomikoulutukseen hakeutumista ja haluaa lukea muutakin kuin koulujen omia tai koulujen kanssa kaupallisessa yhteistyössä kerrottuja tarinoita. Ääneen kun usein kerrotaan vain niitä onnistumistarinoita. 😌

Matkani Porvoon Haaga-Heliaan päätymisestä alkaa jo viittä vuotta ennen opintoja. Lukion jälkeen pidetyn välivuoden jälkeen kesällä 2011 äitini vei minua Rovaniemen ammattikorkeakoululle restonomikoulutuksen pääsykokeeseen. Valmistautumiseni oli ollut niinkin kattavaa, että koulun pihaan ajaessa luin kyltin ”Restonomi-pääsykoe ➡️” ja kysyin äidiltäni, ”mikä on restonomi?” 😂 Äitiä ei naurattanut. No, koulupaikka irtosi varasijalta 37. Melko pian huomasin, että tuolla koulussa en viihtynyt, opinnot suuntautuivat pitkälti Lapin matkailuun ja matkailun lisäksi oli yleisiä palvelualojen opintoja. Matkailuala sinänsä kiinnosti, mutta kun opiskelimme peruspesuja ja lattian vahauksia, ja ensimmäisiksi harjoittelupaikoiksi annettiin tarjoilijan tai keittiöapulaisen paikkoja, tiesin, etten halua tuolta valmistua. Eikä halunnut moni muukaan. Toiselle vuodelle jatkoi vain puolet luokastamme. Seuraavina vuosina kuitenkin työtehtäväni painottuivat matkailualalle.

Ennen kuin aloitin opinnot Porvoon Haaga-Heliassa tammikuussa 2016, olin työskennellyt ulkomailla matkaoppaana kaksi vuotta, ollut hotellin vastaanottovirkailijana vuoden, kielimatkaohjaajana yhdellä kielimatkalla ja jouluoppaana yhden joulusesongin. Nämä siis ennen Haaga-Helian matkailualan koulutusta. Lisäksi minulla oli noin neljä vuotta työkokemusta erilaisista myynti- ja asiakaspalvelutehtävistä. Tiesin, että matkailualalla haluan työskennellä ja koin tekeväni oikean, uraani edistävän ratkaisun, kun hain opiskelemaan matkailua Haaga-Heliaan. Tuo oli Suomen restonomikoulutuksista yksi harvoista, joissa restonomiopinnot keskittyisivät puhtaasti matkailuun ja valittavana oli tapahtumatuotannon tai myynnin suuntautumisvaihtoehto. Matkailun myyntipalveluiden kehittäminen kuulosti aivan minun jutulta.

Aiempien opintojen vuoksi olisin voinut hypätä ensimmäisen lukukauden yli, mutta en halunnut. Pari kurssia hyväksiluin, mutta muutoin halusin aloittaa alusta. Restonomikoulutuksen monipuolinen opintokokonaisuus koostui muun muassa kielten, viestinnän, matkailun toimintaympäristön, työyhteisön kehittämisen ja johtamisen, matkailun liiketoiminnan ja yrittäjyyden sekä matkailupalveluiden tuottamisen ja myynnin opinnoista. Lisäksi syventäviä opintoja pystyi valitsemaan omien kiinnostuksen kohteiden mukaan. Opintosuunnitelma on sittemmin muuttunut, joten en lähde avaamaan opetusta sen enempää. Opiskelu oli kuitenki erittäin käytännönläheistä ja joka lukukaudella oli oikean yrityksen kanssa tehtävä lukukausiprojekti. Ryhmätöitä ja erilaisia raportteja tehtiin todella paljon ja kirjatenttejä oli vain pari kertaa. Useimmat opettajat olivat todella hyviä ja ammattitaitoisia.

En ole ikinä ollut hyvä koulussa, mutta tämä koulutus oli joko niin mielenkiintoinen, helppo tai molempia, että aika vaivatta valmistuin vuoden etuajassa kahdessa ja puolessa vuodessa kiitettävällä keskiarvolla, ja jopa opinnäytetyöni sai arvosanaksi 5. Opinnäytetyöni kirjoitin aiheesta ”Rovaniemen kehittäminen luksusmatkakohteena” ja työ palkittiin myös stipendillä. Tähänastisen elämäni suurin ylpeyden aihe. 🤭😂 Niin se näköjään vuosien saatossa alkoi Lapin matkailu sittenkin kiinnostamaan. 😄

Yksi parhaista asioista näissä opinnoissa oli opintomatkat. Ensimmäisenä vuonna teimme opintomatkat Tallinnaan, Tukholmaan sekä Dubliniin ja Belfastiin. Toisena vuonna Barcelonaan sekä Saksan Warnemündeen ja Berliiniin. Huikeita reissuja, erityisesti Irlannin matka! 😍 Matkajärjestelyt tehtiin itse, jotta opittiin matkan järjestämistä ja matkanjohtajana toimimista. Kohteessa vierailukohteet ja aktiviteetit liittyivät joko käynnissä oleviin kursseihin tai lukukausiprojektiin. Matkoista piti maksaa itse noin puolet matka- ja majoituskuluista. Tässäkin tosin erona suuntautumisvaihtoehdot, sillä siinä missä me myyntipuolella lähdettiin Barcelonaan, tapahtumapuoli matkusti Sipoonkorpeen. 😂 Yhdessä reissatessa useista opiskelukavereista tuli läheisiä ja monet näistä ovat edelleen parhaita kavereitani.

Kun pyysin luokkakavereitani kuvailemaan opintoja, nousivat esiin sanat monipuolinen, helppo, kokemusrikas, kansainvälinen, yleissivistävä ja opettavainen. Olen samaa mieltä. Ykköseksi nostettiin koulusta saadut ystävät, opintomatkat ja Porvoo campus eli uusi ja hieno koulurakennus. Opintojen koettiin avartaneen maailmankuvaa. Useimmat sanoivat oppineensa koulussa paljon työelämässä hyödyllisiä taitoja, mutta vain harva oli työllistynyt koulutusta vastaaviin tehtäviin tai edes matkailualalle. Mainittiin, että Haaga-Helia näyttää hyvältä CV:ssä, mutta koulutuskuvauksessa kerrottu ”koulutus antaa valmiudet toimia matkailualan myyntitehtävien asiantuntija- ja esimiestehtävissä” on tuntunut aika liioittelulta.

Restonomi ei siis valmistu mihinkään tiettyyn ammattiin. Opiskeluaikana ja opinto-oppaassakin kerrottiin valmistuttua työtehtävien olevan mm. ”Myyntisuunnittelija/-päällikkö, tuotesuunnittelija/-päällikkö, markkinointisuunnittelija/-päällikkö, asiakaspalvelukoordinaattori, yrittäjä, asiakkuuspäällikkö, Online-markkinoinnin asiantuntija, SoMe-asiantuntija”. Todellisuudessa minun ja niin monen opiskelukaverin valmistumisen jälkeen saamat matkailualan työt ovat olleet entry-level -tehtäviä, joihin olisi voinut päästä ilman kyseistä koulutusta tai vaikka ammattikoulutason matkailualan koulutuksella.

Vaikka restonomin koulutus antoi valmiudet toimia matkailun asiantuntijatehtävissä, ongelmana on se, ettei sellaisia tehtäviä juurikaan ole. Silloin tällöin, kun joitain mielenkiintoisia asiantuntijatehtäviä on avautunut esimerkiksi Visit Finlandille, tehtävässä on vaadittu 5-8 vuoden kokemusta vastaavissa tehtävissä. 😁 Toinen ongelma alalla on restonomin tutkinnon arvostuksen puute tai ymmärrys koulutuksen sisällöstä. Kuten aiemmin kerroin kokemuksestani Rovaniemen ammattikorkeakoulussa, koulutusten välillä voi olla huima ero. Haaga-Heliassa olin motivoitunut oppimaan ja opin valtavasti, ja restonomikoulutus oli mielestäni niin hyvin ja monipuolisesti toteutettu, että siitä sai valmiudet työskennellä vaativammissakin työtehtävissä. Silti hyvin usein restonomit kuulee yhdistettävän ammattikoulutason tehtäviin kuten tarjoilija, vastaanottovirkailija, matkatoimistovirkailija tai matkaopas. Eli, siinä missä esimerkiksi sairaanhoitajan ei tarvitse valmistuttua tehdä ensin laitoshuoltajan tai lähihoitajan töitä, vaan voi heti saada töitä sairaanhoitajana, restonomeista aika moni aloittaa työt koulutusta alemmista tehtävistä. Niistä voi sitten vuosien työkokemuksen jälkeen toki edetä vaativampiin tehtäviin.

Kuten jo mainitsin, luokkalaisistani vain osa on työllistynyt valmistumisen jälkeen matkailualalla. On toki myös sellaisia, jotka ovat saaneet hyviä töitä matkailualalta ja jo edenneet urallaan, moni kuitenkaan ei. Joillekin tämä on ollut oma tahto ja he ovat löytäneet mieluisia töitä muilta aloilta, mutta osa olisi alunperin halunnut tehdä matkailualan töitä. Alan työtilanne oli kuitenkin ainakin pääkaupunkiseudulla huono jo ennen koronaa, vaikka yleensä kuulee puhuttavan pelkästä (etenkin Lapin) matkailun työvoimapulasta. Muistan, kun viime vuoden tammikuussa Duunitorin tai TE-palvelujen sivuilla ei ollut yhtään työpaikkailmoitusta, jossa olisi edes mainittu sana restonomi. Helmikuussa 2020 hakusanalla ”matkailu” löytyi pääkaupunkiseudulta yksi työpaikka, jolla haettiin lumityöntekijöitä Espooseen. Eikä ollut edes lunta. 😂

Valmistumiseni jälkeen olen useamman luokkakaverin tapaan ollut pitkiäkin pätkiä työttömänä, kun saamani matkailualan työtehtävät ovat olleet vain kahden, neljän ja viiden kuukauden mittaisia määräaikaisuuksia. Näissä tehtävissä toimin koordinaattorina, myyntikoordinaattorina ja lentoemäntänä. Toistaiseksi en siis voi hehkuttaa Haaga-Helian avanneen ovia työelämään. Valmistumisesta on toki vasta 2,5 vuotta, joten vielä ovet voivat avautua. Tällä hetkellä matkailualan työtehtävät ovat koronan vuoksi vain kaukainen haave, kun alalla vapaita työpaikkoja ei juurikaan ole, ja niin monet matkailualan ammattilaiset ovat lomautettuna ja työttöminä. Samaan aikaan uusia restonomeja valmistuu kilpailemaan samoista harvoista työpaikoista. En ole kuitenkaan menettänyt toivoa vielä, vaan uskon minulle sopivan matkailualan työn löytyvän jossain vaiheessa. Uskon myös pandemian muuttavan tulevaisuuden matkailualaa ja työtehtäviä. Oma haaveeni olisi olla suunnittelemassa, myymässä ja toteuttamassa luksusmatkoja ulkomailta Suomeen. Toivottavasti haave jonain päivänä toteutuu. 😊

Mm. tältä on näyttäneet valmistuneen restonomin työpäivät. Tähänkään työhön ei välttämättä korkeakoulututkintoa olisi tarvittu 🤭😂
Eikä tähän.. 😂

Eli suosittelenko hakeutumaan matkailualan restonomikoulutukseen? Jos tarkoituksena on saada yleispätevä palvelualan korkeakoulutus, josta oppii monipuolisesti työelämätaitoja, ja on halukas aloittamaan uran matkailualan perustehtävistä, niin silloin restonomin koulutus on varmasti hyvä valinta. Ja toki koulutuksen antama osaaminen ei rajoitu pelkästään matkailualaan, vaan opittua voi hyödyntää monenlaisissa tehtävissä eri aloilla. Sen kuitenkin sanoisin, että jos jo omaa hyvää työkokemusta alalta ja haaveilee matkailualan asiantuntijatehtävistä melko pian valmistumisen jälkeen, niin silloin alan työkokemus tai ammatillinen tutkinto ja esimerkiksi kaupallisen alan korkeakoulututkinto tuntuu kokemusteni mukaan olevan arvostetumpi yhdistelmä.

Kivaa sunnuntaita! 🤗

Jos jollain heräsi kysymyksiä esimerkiksi Haaga-Heliasta tai vaikka Porvoosta opiskelijakaupunkina, niin saa laittaa viestiä kommenttikenttään, yhteydenottolomakkeella tai vaikkapa instagramin kautta. Vastaan mielelläni. ☺️

-Annuliina

Muita matkailuala-aiheisia tekstejäni pääset lukemaan täältä: Matkailuala

Yksi kommentti artikkeliin ”Matkailualan restonomin koulutus – avasiko Haaga-Helia ovet työelämään?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.