Tonttuna Lapissa

Tämän tekstin kirjoitan kokemuksestani Lapin joulusesonkityöstä jouluoppaana eli tonttuna. Olen ollut kolmena joulukautena Rovaniemellä englantilaisten ja irlantilaisten turistiryhmien jouluoppaana. Tonttutyö on ehdottomasti paras työkokemukseni!

Tonttuopas (2015, 2016 & 2017)

Työ sisälsi.. Olen ollut joulusesongin ajan tonttuoppaana kolmen eri matkanjärjestäjän matkoilla ja nämä kaikki eroavat jonkin verran toisistaan. Osa ryhmistä tulee Rovaniemelle päivämatkalle ja osa pariksi yöksi. Enimmäkseen tein irlantilaisryhmien kolmen päivän ryhmien opastuksia. Tehtävänäni oli ottaa tontturooli ja pukeutua tonttuvaatteisiin, bussillinen asiakkaita oli kolmen päivän ajan minun ryhmäni ja heitä vietiin moottorikelkkailemaan, huskyajelulle, poroajelulle, tapaamaan Joulupukkia ja niin edelleen. Työni oli bussissa opastamista, tontturoolissa pysyen joululaulujen laulamista, leikittämistä ja tarinoiden kertomista. Tässä työssä saa todellakin heittäytyä! Samalla tonttu toimii ryhmänjohtajana ja tiukan aikataulun vuoksi iso ihmismäärä pitää saada aktiviteeteille ja takaisin bussiin tehokkaasti.

Parasta työssä.. Oli kaikki asiakkaat. Vuosien aikana minulla on ollut monta sataa näitä joulumatkailijoita asiakkaana ja aivan paria poikkeusta lukuunottamatta kaikki olivat ihania. Ihmiset ovat joulumielellä, innoissaan aktiviteeteista ja lapset rakastavat lumisodassa aina häviävää Stardust-tonttua. Tässä työssä sai tuntea olonsa todella rakastetuksi ja halauksia sai loputtomasti. On ollut niin hienoa olla osana näiden matkailijoiden unelmien talviloman toteutumista. Toinen paras asia tässä työssä oli bussikuskit. Edelleen ikävöin näitä herroja, joiden kanssa sain työskennellä niin tiiviisti nuo kolme joulukautta. Meillä oli bussikuskien kanssa aivan loistava tiimihenki ja yhteistyö sujui mutkitta. Tässä työssä päivät olivat pitkiä eikä tehtäviä tuntimääriä ole rajattu, joten muutaman viikon rutistuksessa saa tehtyä erittäin hyvän tilin.

Työn huonoin puoli.. Lapin joulusesonki on äärimmäisen kiireinen, ja työntekijöitä väsyttää ja uuvuttaa ja sen myös välillä huomaa ihmisistä ärtymyksenä. Tässä työssä pitkät päivät on hyvä puoli, koska ne takaavat hyvän palkan, mutta elimistölle on silti raskasta olla tuon kahdesta kolmeen viikkoa niin kovalla rasituksella. Päivät ovat noin 10-17-tuntisia ja työ on hyvin fyysistä ja koko ajan pitää olla iloinen, reipas ja leikkisä joulutonttu, vaikka miten olisi kurkku kipeä, sukat märkänä, selkä hiessä tai muuten vaan tekisi mieli purra hammasta.

Palkka.. Minun tonttutyöpaikoissa on noudatettu Ohjelmapalvelualan työehtosopimusta, jonka mukaan minun kokemuksella tuntipalkka oli 9,85e/h. Tuntipalkkanahan tuo on todella huono, mutta työtunteja tosiaan kertyy niin paljon, että helposti on ollut kahden viikon palkka tuntipalkkojen, sunnuntailisien ja tippien osalta yhteensä n. 2500 euroa. Tämä on ollut opiskelijalle valtava raha parin viikon työstä.

Muisto.. Tässä työssä tie asiakkaiden tyytyväisyyteen on käynyt lasten kautta. Kun lapset viihtyvät, myös vanhemmat ovat tyytyväisiä ja tyytyväisistä perheistä on aivan ihania muistoja. Erityisiä hetkiä on ollut, kun eräs perheenisä alkoi itkeä onnesta nähtyään ensimmäistä kertaa revontulet, tai kun australialaisnainen koki lumisateen ensimmäistä kertaa ja useatkin perheenäidit ovat itkeneet onnesta tavattuaan aidon Joulupukin ensimmäistä kertaa. Yksi mieleenpainuvimpia hetkiä on myös ollut, kun heti asiakkaiden saavuttua kysyin heiltä allergiat, ruokarajoitteet, erikoisruokavaliot jne. Tein tästä aivan ohjelmanumeron, kun kysyin asiaa niin monella eri tavalla, jotta varmasti kaikki tulevat saamaan ruokaa, jota voivat lomallaan syödä. Ei ruokarajoitteita kenelläkään. Seuraavana päivänä meille tarjoiltiin metsän keskellä lihalasagnea lounaaksi ja eräs neiti ilmoitti siinä vaiheessa olevansa vegaani. Vegaani, joka voi syödä myös kananrintaa. Se ilme minun kasvoilla tuon kuullessani, kun ilmeeni ei värähtänytkään, mutta varmasti ilmeeni silti kertoi tasan tarkkaan, mitä ajattelin 😂 no, neiti sai syödäkseen kurkkua ja tomaattia. Toinen huvittava hetki oli ensimmäisten ryhmien aikana, kun asiakkaiden varaamat mökit eivät olleet valmiina sisäänkirjautumisen aikaan. Tämä oli todella paha tilanne ja huoneita jouduttiin odottamaan monta tuntia, mikä ei ole muutenkaan hyväksyttävää, mutta varsinkaan, kun aikataulu on niin tiukka ja asiakkaat ovat maksaneet järjettömän kalliin hinnan parin päivän unelmalomastaan. Minut oli juuri koulutettu tontuksi ja ohjeistus oli pysyä tontturoolissa tilanteessa kuin tilanteessa. Huoneiden odottelusta hermostunut herra huusi minulle pää punaisena ja vaati puhua esimieheni kanssa. Stardust-tonttuna ohjasin hänet Joulupukin juttusille 😂

-Annuliina

Seuraavaksi: Työ lentoemäntänä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.