Onko minusta lentoemännäksi?

Olin viime kesänä (2019) kesätöissä lentoemäntänä tanskalaisella tilauslentoyhtiöllä. Kun minut vuosi sitten valittiin lentoemäntäkurssille, alkoi taas vimmattu googlettaminen. En löytänyt netistä mitään faktavastauksia minua askarruttaviin kysymyksiin. Minulla on useita lentoemäntäkavereita, mutta tiettyihin asioihin heidänkin neuvot perustuivat vain kuulopuheisiin. Jokaisella lentoyhtiöllä on tietysti omia käytäntöjään, mutta voin nyt kertoa oman kokemukseni kautta vastauksia niihin kysymyksiin, joita minulla oli ennen ilmailulääkärin tutkimusta, ennen kurssia ja ennen työtä. Kysymykset, joihin vastaan tässä tekstissä ovat:

  • Mitä vaiheita tulee suorittaa ennen lentoemännän työhön hyväksymistä?
  • Voiko työskennellä lentoemäntänä, jos kärsii migreenistä?
  • Voiko saada tukia lentoemäntäkurssin ajalta?

1. Mitä vaiheita tulee suorittaa ennen lentoemännän työhön hyväksymistä?

Pystyn kertomaan vain omasta kokemuksestani ja nämä vaiheet varmasti vaihtelevat eri lentoyhtiöissä. Meillä ensimmäinen vaihe oli tietysti työn hakeminen. Jo työhakemuksessa piti kertoa vastaako perusvaatimuksiin, jotka oli kerrottu työpaikkailmoituksessa. Tähän kuului mm. pituus, näkökyky, terveys, uimataito ja kielitaito. Hakemusta seurasi puhelinhaastattelu, josta kutsuttiin haastattelupäivään. Haastattelupäivän pukeutumiseen tuli tarkat ohjeet koskien vaatetusta, meikkiä, hiustyyliä ja jopa kynsiä. Nuo ohjeet ärsyttivät minua niin, että meinasin jättää koko tilaisuuden väliin. No, nöyrryin ja puin hameen, meikkasin luonnollisesti, laitoin hiukset kiinni ja lakkasin kynteni.

Haastattelupäivässä olimme ensin ryhmässä ja meille kerrottiin enemmän yrityksestä ja sen toiminnasta, työstä ja työehdoista. Tämän jälkeen oli koe, jossa testattiin matematiikkaa ja englannin osaamista. Koe ei ollut vaikea ja luulen, että enemmänkin siinä testattiin pystytkö toimimaan paineen alla. Tästä jatkettiin yksilöhaastatteluun, joka järjestettiin englanniksi. Haastattelussa tehtiin laaja turvallisuusselvitys, johon kuului rikosrekisterin toimittaminen ja selvitys muutaman vuoden asuinpaikoista sekä työ- ja opiskelupaikoista.

Haastattelupäivän jälkeen tuli kutsu lentoemäntäkurssille. Ennen kurssia piti käydä ilmailulääkärintarkastuksessa, jossa otettiin virtsanäyte, testattiin verenpaine, otettiin sydän-EKG, testattiin näkö ja kuulo. Lisäksi lääkäri testaili muutakin, kuten tasapainoa ja miten jalka reagoi, kun polvea kolautettiin. Myös kaikki hakemuslomakkeen kyllä-vastaukset käsiteltiin yksityiskohtaisesti. Kun sain medikaalini, oli enää kurssi suoritettavana.

Meidän kuukauden mittainen, englanninkielinen cabin crew initial training (lentoemäntäkurssi) järjestettiin Kööpenhaminassa. Kurssi oli todellinen henkinen ja fyysinen testi. Kuukauden aikana oppitunneilla opittua osaamista testattiin monta kertaa viikossa. Kaikki ”vapaa-aika” tuon kuukauden aikana meni kokeisiin lukiessa ja kotona etäkokeita tehdessä. Lisäksi testattiin uimataito ja kielitaito. Meillä uimatestissä piti uida vapaavalintaisella tyylillä 200 metriä uimahallissa. Tuo matka vastaa kahdeksaa kertaa altaan päästä päähän. Jos et ole varma uimataidostasi, käy uimahallissa omin päin ennen kurssia. Yksi kurssikaverini ei suoriutunut uimatestistä ja hänet lähetettiin kurssilta kotiin. Tosin uimatesti ei ollut ainoa syy, vaan yleinen sopimattomuus ammattiin. Kuitenkin kurssikaverin ”tippuminen” lisäsi henkistä painetta entisestään. Meillä ei muistaakseni ollut mitään loppukoetta, vaan osaamista testattiin ja asioita kerrattiin pitkin kurssia. Kurssin päätteeksi saimme siipipinssit ja kurssitodistukset. Kurssin jälkeen piti vielä saada erilaisia kulkulupia niin työnantajalta kuin Finavialta.

Työhakemukseni lähetin marras-joulukuun vaihteessa, puhelinhaastattelu oli tammikuun alussa, haastattelu tammikuun lopussa, ilmailulääkärintarkastus maaliskuun puolivälissä ja kurssi alkoi huhtikuun ensimmäinen päivä ja päättyi vappuaattona. Näin ollen työhakemuksen lähettämisestä työsopimuksen allekirjoittamiseen meni aikaa yli viisi kuukautta. Jotta sain työsopimuksen viideksi kuukaudeksi 😂 Työsuhteen alettua piti vielä lentää tietty määrä harjoituslentoa, jolloin ei ollut vielä turvallisuuteen liittyviä vastuutehtäviä, vaan koneessa oltiin ylimääräisenä miehistön jäsenenä harjoittelemassa. Ensimmäisen oikean työpäiväni tein vasta toukokuun viimeisellä viikolla. Eli prosessi työhakemuksen täyttämisestä ensimmäiseen työpäivään oli erittäin pitkä, vaativa ja monivaiheinen.

2. Voiko työskennellä lentoemäntänä, jos kärsii migreenistä?

Tämä oli ehdottomasti se mieltäni eniten askarruttava kysymys, johon en löytänyt vastausta mistään. Aika monesta lähteestä sai sellaisen kuvan, että jos on migreeni, niin se on ehdoton ei. No, minä työskentelin lentoemäntänä, vaikka minulla on lievä migreeni. Päätöksen asiasta tekee ilmailulääkäri. Osalla lentoyhtiöistä on omat ilmailulääkärit ja Trafin sääntöjen lisäksi omat lisäsäännöt, joten joissain lentoyhtiöissä migreeni voikin olla ehdoton ei.

Ilmailulääkärin vastaanotolla täytetään paperi, jossa kysytään ”oletko koskaan…” -tyylillä kymmeniä kysymyksiä. (Hakemuslomake löytyy myös Traficomin sivuilta) Jos vastaat johonkin kohtaan ”kyllä”, tästä tulee antaa lisäselvitys. Olin ymmärtänyt nettilukemisteni perusteella, ettei tähän saisi tulla yhtään kyllä-vastausta, mutta takuulla saa. Ilmailulääkäri sitten harkitsee ja päättää, oletko sopiva lentotyöhön kyllä-vastauksistasi huolimatta. On kuitenkin ehdottoman tärkeää, että vastaat kaikkeen rehellisesti, koska nuo terveyttä koskevat säännöt ja rajoitukset on tehty sekä sinun oman terveyden että lentoturvallisuuden vuoksi. Jos et ole sopiva lentoemännän työhön, niin sitten niin on tarkoitettu.

Minun migreeni oli aurallista, siihen ei liittynyt ollenkaan särkyä, huonovointisuutta tai muutakaan toimintakyvyn heikkenemistä. Lisäksi migreenini oli pysynyt hiljaa seitsemän vuoden ajan. Näin ollen sen ei katsottu olevan este. Valitettavasti kuitenkin stressasin migreenistäni niin paljon, että yhtäkkiä seitsemän vuoden hiljaiselon jälkeen migreeni palasi ensimmäisenä työpäivänäni.

Koska kesällä työterveyslääkäri totesi minulla migreenin ja määräsi siihen jatkuvan lääkityksen, tuli minun käydä uudelleen ilmailulääkärin vastaanotolla. Sääntö on, että jos aloittaa jatkuvan lääkityksen, tulee konsultoida ilmailulääkäriä, joka päättää onko lääkityksellä vaikutusta työntekoon. Lääkityksestä ja migreenistä huolimatta sain jatkaa työntekoa. Kohtaukseni olivat edelleen todella harvoin ja niin lieviä, etteivät ne olisi vaikuttaneet toimintakykyyni siten, että ne olisivat hidastaneet minua suoriutumasta turvallisuustehtävistä. Eli terveyteen liittyvät asiat huomioidaan tilannekohtaisesti. Jos joku muu ei ole päässyt lentoemännäksi migreenin vuoksi, se ei tarkoita, ettetkö sinä voisi päästä. Ja sama pätee myös toisinpäin. Osa sairauksista (avautuu pdf-tiedosto; matkustamohenkilökuntaa koskeva osuus alkaa sivulta 49) on sellaisia, että niiden kanssa et voi koskaan päästä ilmailulääkärin tarkastusta läpi. Migreeni ei kuitenkaan ole sillä listalla. (Migreenikohtaukset itse asiassa loppuivat taas yhtä nopeasti kuin olivat alkaneet, mutta en siltikään halunnut enää jatkaa kesän jälkeen lentoemäntänä. En ollut halukas leikkimään terveydelläni työn takia.)

3. Voinko saada tukia lentoemäntäkurssin ajalta?

Se on mahdollista, mutta tämäkin on täysin tilannekohtaista. Suurimmalla osalla lentoyhtiöistä kurssi on ilmainen, mutta palkaton. Kurssin kesto vaihtelee yhdestä kahteen kuukauteen, joten tuo voi olla pitkä aika ilman tuloja.

Lentoemäntäkurssin ajalta on kuitenkin mahdollista saada työttömyystukea. Tilanteet katsotaan tilannekohtaisesti. Jos irtisanoudut aiemmasta työstäsi itse ilman pätevää syytä, saat todennäköisesti karenssia, jonka aikana et ole oikeutettu työttömyystukeen. Minä sain täydet ansiosidonnaiset työttömyyskorvaukset lentoemäntäkurssin ajalta, koska olin jäänyt työttömäksi määräaikaisen työn päätyttyä ja tuon lyhytkestoisen kurssin katsottiin edistävän työllistymistäni. Osa kurssikavereistani sai toimeentulotukea. TE-palvelun sivuilta voit lukea lisää lyhytkestoisesta opiskelusta työttömyysetuudella. Lisäksi uskon, että olisin voinut saada kurssin ajalta liikkumisavustusta, koska kurssi järjestettiin niin kaukana kotoa, mutta tuota tukea en hoksannut hakea.

Toivottavasti tämä postaus on jollekin avuksi ja joku muu voisi säästyä selaamasta 100-sivuista suomi24-keskustelua lentoemännän työstä toivoen, että joku muu olisi kysynyt näitä asioita 🤭

Haluatko tietää lisää lentoemännän työstä? Lisää lentoemäntäaiheisia tekstejäni löydät täältä.

-Annuliina


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.