Ensikertalaisena Yhdysvaltoihin

Olen viime aikoina matkustanut Yhdysvaltoihin kahdesti; lokakuussa San Franciscon kautta Honoluluun ja toisella kerralla tammikuussa Los Angelesiin. Yhdysvaltoihin matkustamiseen liittyy paljon erilaisia tullimääräyksiä, en tunne niitä kaikkia, mutta tässä tekstissä vastaan muutamiin kysymyksiin, joihin itse yritin etsiä vastauksia ennen ensimmäistä matkaa. Miten ääkköset muutetaan lentolippuihin? Tarvitsenko viisumin? Pitääkö ESTA muokata ennen seuraavaa matkaa? Voinko lähtöselvittää matkatavarat perille asti, vaikka minulla on välilasku Yhdysvalloissa? Saako Yhdysvaltoihin viedä ruokaa ja lääkkeitä? Toimiiko Visa Electron? Mitä muuta tulee huomioida ennen reissua? Nyt osaan vastata näihin omien kokemuksien kautta.

(Edit 2021: Huomaathan, että teksti on kirjoitettu ennen pandemiaa helmikuussa 2020, eikä siten sisällä mitään koronaan liittyviä ohjeistuksia, ja esimerkiksi viisumisäännökset ovat voineet pandemian myötä muuttua. 😊)

Miten nimi kirjoitetaan, jos se sisältää Ä- tai Ö-kirjaimen?

Nimi tulee kirjoittaa lentolippuihin, ESTA-hakemukseen ja lentoyhtiön keräämiin ennakkotietoihin juuri kuten se on kirjoitettu passissa. Tällä kuitenkin tarkoitetaan passin alareunassa näkyvää kirjoitustyyliä – ei ”Sukunimi” – riviä. Passin alareunassa ei ole ääkkösiä, vaan alareunassa esimerkiksi Järvinen onkin Jaervinen. Eli jos nimi sisältää ääkkösiä Ä muutetaan AE ja Ö OE. Nimi tulee tosiaan olla kirjoitettuna täysin oikein ja lentolippujen tulee mätsätä passissa näkyvään nimeen. Semmoisen huomion tein viime reissulla, että Finnairilla lentolippuihin kysytään ainoastaan etu- ja sukunimi. Toinen nimi tulee käydä laittamassa erikseen API-tietoihin.

Tarvitsenko viisumin?

Suomen kansalainen, suomalaisella passilla matkustava ei yleensä tarvitse viisumia alle 90 päivän matkoilla Yhdysvaltoihin. Passin lisäksi tarvitset kuitenkin elektronisen ESTA-matkustusluvan ja vahvistetun paluulipun. ESTA-hakemus tehdään netissä ja hakemus maksaa 21 dollaria. Hakemussivustoja on netti pullollaan, mutta suosittelen tekemään hakemuksen sen virallisella sivustolla. Tällöin varmistut ESTAn virallisuudesta, etkä maksa ylimääräistä. Hakemuksen täytettyä sain sähköpostiin viestin, jonka kautta pääsin tarkistamaan hakemukseni tilan ja se olikin heti hyväksytty. Ohjeistuksen mukaan ESTA-matkustuslupaa tulee hakea vähintään 72h ennen matkaa ja se on voimassa kaksi vuotta. Muista täyttää kaikki kohdat tarkasti ja 100% totuudenmukaisesti. Passivirkailijat näkevät matkustusluvan passistasi elektronisesti, mutta päätös kannattaa joka tapauksessa tulostaa mukaan, sillä esimerkiksi Lufthansan lähtöselvitystiskillä piti erikseen näyttää, että ESTA on hyväksytty ja voimassa.

Kannattaa käytä lukemassa lisätietoa tarvittavista matkustusasiakirjoista esimerkiksi Finnairin sivuilta.

Tarvitseeko ESTA muokata ennen seuraavaa matkaa Yhdysvaltoihin?

Vastaan tähän, että ei välttämättä. Jos olet uusinut passisi tai ESTA-hakemukseen vastaamasi vastaukset ovat muuttuneet (esim aiemmin et ollut tuomittu rikoksesta, mutta nyt olet), niin silloin sinun tulee hakea uusi ESTA. Minun kohdallani ainoa muuttunut asia oli matkustustiedot, jotka pystyikin ESTAsta muuttamaan ilman lisämaksua. Matkustustiedot eivät ole *-merkittyjä pakollisia tietoja, joten ne voi myös jättää tyhjäksi.

Minulla on välilasku Yhdysvalloissa, voinko lähtöselvittää matkatavarani lopulliseen määränpäähän asti?

Voit lähtöselvittää tavarat viimeiseen kohteeseen asti, jos kaikki lentosi ovat samalla lipulla, saman varausnumeron alla. Itse lensin Helsinki-Frankfurt-San Francisco-Honolulu Lufthansalla ja United Airlinesilla. Vaikka pystyin Helsingissä maksamaan ja lähtöselvittämään laukun Honoluluun asti, niin ainakin San Franciscossa matkalaukku tulee hakea matkalaukkuhihnalta ja viedä uudestaan tiskille. Stressasin tätä aika paljon lyhyen vaihtoajan vuoksi, mutta kaikki menikin erittäin sujuvasti. Passitarkastuksen jälkeen hain laukkuni normaalisti ja tulin ulos ns. kentän puhtaalta puolelta. Vastassa oli virkailijoita ohjaamassa jatkolennoille lähtijöitä ja minulta kysyttiin vain mikä kohde ja lentoyhtiö ja sitten vein laukkuni heidän ohjeistamaansa paikkaan. En joutunut etsimään lentoyhtiön lähtöselvitystiskiä, vaan jatkolentojen laukuille oli erillinen laukkuhihna. Sitten he vielä ohjeistivat minut oikeaan turvatarkastukseen. Sain todella selkeää palvelua kaikilta kenttätyöntekijöiltä, enkä enää stressannut jatkolennolle ehtimistä. Koska laukku pitää kuitenkin kerätä ja passintarkastukseen voi olla hyvinkin pitkät jonot, suosittelen, että vaihtoajaksi (ainakin San Franciscon kautta) varaa vähintään pari tuntia, mielellään enemmänkin.

Saanko viedä Yhdysvaltoihin ruokaa ja lääkkeitä?

Tämä ei ole virallinen Yhdysvaltojen tullisivusto ja tiedot voivat muuttua, mutta ainakin nyt helmikuussa 2020 neuvoisin, että älä vie ruokaa mukanasi Yhdysvaltoihin. Maan virallisilta tullisivustolta löytyy kattava lista kaikesta kielletystä ja sallitusta, mutta helpommalla pääset, kun et vie mukanasi ruokaa ollenkaan. Siis edes niitä lentokone-eväiksi tarkoitettuja, ylijääneitä suklaita ja hedelmiä. Osa välipaloista on nimittäin sallittu ja osa kielletty, ja lisäksi on eroja kuljetatko ruuat ruumalaukussa vai käsimatkatavaroissa. Jos kuitenkin viet mukanasi ruokaa, muista kertoa siitä maahantulokyselyssä ja tullata ruokasi. United Airlinesilla täytettiin koneessa maihinnousukortti, jossa kysyttiin kaikenlaista, mm. onko minulla mukanani ruokaa. Muista vastata aina kaikkeen totuudenmukaisesti. Finnairilla ei täytetty lomaketta, vaan Los Angelesin kentällä oli näytöt, joihin vastattiin kaikkiin tullikysymyksiin.

Ja mitä tulee lääkkeisiin, niin löysin ohjeistuksen, että lääkkeet tulee olla niiden alkuperäisissä pakkauksissa. Eli älä laita kaikkia pillereitä samaan pilleripurkkiin, vaan ota mukaan alkuperäispakkaukset. Ainakin joihinkin reseptilääkkeisiin vaaditaan tiedot englanniksi, joten varmistaakseni, ettei tule mitään ongelmia, hain apteekista englanninkieliset todistukset reseptilääkkeistäni. Voi olla, että ohjeistus tarkoittaa vain tujumpia lääkkeitä, enkä olisi tarvinnut todistusta esimerkiksi allergialääkkeilleni, mutta eipä tuosta todistuksesta myöskään ole mitään haittaa.

Tarvitsenko käteistä?

Et välttämättä ja tämä riippuu varmasti myös mihin päin Yhdysvaltoja matkustat. Ainakin Honolulussa ja Los Angelesissa Visa Electron, Visa Debit ja Visa Credit ovat toimineet ongelmitta. Olen kuullut, että New Yorkissa on ollut Visa Electronin kanssa jonkin verran ongelmia, sillä kortti ei käynyt läheskään kaikkialla maksuvälineenä. Lisäksi huomioithan, että jos käytät Debit/Credit-yhdistelmäkorttia, ulkomailla harvemmin törmää sellaisiin maksupäätteisiin, joissa voisit itse valita kummalta puolelta maksu menee.

Suosittelen pitämään edes pienen määrän käteistä mukana. Itse vaihdoin ennen kumpaakin reissua euroja dollareiksi jo Suomessa. Forexilla rahanvaihto on helppoa ja edullista. Siellä rahanvaihdosta ei tarvitse maksaa vaihtomaksua, mutta vaihtokurssi on todellista huonompi. Ennen Havaijin matkaa (6 päivän matka) vaihdoin noin 100 dollaria ja Los Angelesiin (2 päivän matka) 50. Käytännössä sen verran, että pääsin lentokentältä hotellille ja saan tipattua taksikuskia ja laukunkantajaa. Havaijilla nostin rahaa automaatista sellaisella luottokortilla, jolla ulkomaan nostot ovat ilmaisia. Tuolloin myös automaatti tarjosi täysin oikean vaihtokurssin, joten nostaminen oli edullisempaa kuin Suomessa vaihtaminen.

Muita vinkkejä:

-Ennen matkaa muista täyttää lentoyhtiön sivuilla matkustajan ennakkotiedot eli API (Advanced Passenger Information)

-Lähtöportin läheisyydessä saatetaan vielä pitää turvallisuuskysely kaikille Yhdysvaltoihin matkustaville, joten saavu portin läheisyyteen hyvissä ajoin.

-Tulosta lentoliput, ESTA ja passikopio ja pidä ne käsimatkatavaroissa. Tallenna kopiot myös puhelimeesi.

-Muista adapteri.

-Ota matka- ja matkatavaravakuutus.

-Tee matkustusilmoitus ulkoministeriön sivuilla.

-Autoa vuokratessa et tarvitse kansainvälistä ajokorttia, suomalainen ajokortti riittää. Huomioi kuitenkin autonvuokrauksen ikärajoitukset.

-NAUTI LOMASTA ❤️

-Annuliina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.