Yksin matkustaminen

Kuten varmasti monelle muullekin, myös minulle ajatus yksin matkustamisesta lähti Henriikka Rönkkösen Mielikuvituspoikaystävä -kirjan esille tuomasta ”määmatkasta”. Innostuin ideasta välittömästi. Määmatka. Kun pariskunnat lähtee häämatkalle, minä lähden määmatkalle. Täydellistä.

Ensimmäisen kokeilumäämatkani tein Suomessa Turun Karibiaan. Lähdin yksin kylpylälomalle. Ja olihan se mukavaa, kun sain laskea yksin liukumäkeä ilman, että kukaan häpesi minua ja sain nukkua rauhassa hotellin muhkeassa sängyssä, ilman, että ketään häiritsi vaikka heräsin yöllä vessaan.

Halutessaan voi myös lähteä keskellä yötä ravintolaan, jos yönälkä iskee kesken unien.

Kylpyläloma Turkuun ei vaatinut mitenkään valmistautumista yksinmatkailuun, mutta tuo reissu antoi minulle uskoa, että viihdyn omassa seurassani. Olisi myös voinut olla niin, että olisin vain jäänyt yksin hotellihuoneeseen, mutta nautin kylpylästä ja hotellin ravintoloista aivan kuten muutkin asiakkaat.

Yksin matkustamisessa parasta on se, että saa tehdä juuri sitä, mitä itse haluaa ja jättää tekemättä, mitä ei halua. Jos haluaa nukkua hotellilla päikkäreitä, vaikka olisi parhaat aurinkotunnit rannalla löhöilyyn, niin saa jäädä hotellille ilman, että se vaikuttaa kenenkään muun lomaan. Yksin lomaillessa myös lyhyempi loma riittää, sillä aika kuluu tehokkaammin. Aikaa ei kulu muiden lomakuvien ottamiseen, tekemisestä keskusteluun, ruokapaikasta vatvomiseen tai meikatessa juoruiluun. Matkan ajankohdan ja hintatason voi valita täysin oman rahatilanteen ja vapaiden mukaan. Välillä yksin matkustaminen on vain ihan paras matkustusvaihtoehto.

Ensimmäisen oikean määmatkani tein Dubaihin, vuoden vaihteessa 2018-2019. Mielestäni uusivuosi on pariskuntien juhla ja jos vietän uudenvuoden joka tapauksessa yksin, miksen viettäisi sitä jossain kivassa paikassa, kuten Dubaissa. Joten varasin matkan Dubaihin. Kohde oli minulle uusi, mutta rakastuin kohteeseen täysin. En pelännyt hetkeäkään, eikä kukaan tullut kertaakaan huutelemaan tms. Paikalliset tuntuivat kunnioittavan yksin matkustavaa naista ja esimerkiksi päästivät aina metrossa istumaan. (Paluumatkalla lentokentälle tein kuitenkin huomion, että tuo paikka, mihin minut oli joka kerta päästetty istumaan, oli tarkoitettu vanhuksille ja raskaana oleville. Sitten aloin miettimään reissupukeutumistani, joka oli joka päivä erilainen maksimekko, jossa oli nauha, resori, vyö tms. kiristys rintojen alla. Kuten raskausmekoissa. Tähän yhdistettynä lomalaisen ilmavauva (eli turvotus), niin ilmeisesti paikalliset luulivat minun olevan raskaana 🤣)

Dubain jälkeen olen matkustanut yksin myös Islantiin ja Havaijille. Yksin ja yhdessä matkustamisen välisen eron huomaa selkemmin silloin, jos jotain odottamatonta sattuu. Silloin ei kaveri lähde kanssasi sairaalaan, jos sairastut, ei kaveri lainaa rahaa, jos lompakkosi varastetaan eikä kukaan ole seuranasi, jos joudut tukalaan tilanteeseen. Kukaan ei vahdi laukkuasi, kun lähdet rannalla uimaan. Yksin matkustamisen huonoin puoli on hinta. Kukaan ei ole jakamassa hotellihuonekustannuksia ja itse asiassa useimmiten joudut maksamaan hotellihuoneen tyhjän vuoteen lisää.

Kun lähden reissuun, valmistaudun muutamalla tavalla. Näiden tapojen tärkeys vahvistuu yksin matkustaessa:

-Ennen matkaa Ulkoministeriön matkustusilmoitus ja läheisille ilmoitus reissukohteesta ja ajankohdasta.

-Useampi maksuväline, niin kortteja kuin käteistä eikä kaikkea tule kantaa mukana samassa paikassa. Jos pikkulaukku varastetaan, on olemassa hätävara. Yksin reissatessa kiinnitän extra-extra huomiota tavaroihini taskuvarkaiden varalta.

-En lähde ikinä reissuun ilman matkavakuutusta. Ikinä! Näin varmistan maksukykyni sairastuessa ja mahdollisten uusien lentojen hankkimisessa.

-Google maps. Paras matkakumppani. Lataan kohteen kartat jo etukäteen offlineen, jotten eksy. Tallennan myös hotellin/majapaikan osoitteen ylös. Google maps näyttää kävely- tai bussireitit, bussiaikataulut ja sen avulla on helppo lähteä kauemmaskin.

-Selvitän etukäteen järkevimmän matkustustavan lentokentältä majoituspaikkaan.

Minulle ei tuota vaikeuksia viettää aikaani yksin, vaan teen lomallani täysin samoja asioita, kuin muutkin lomalaiset. Ainoa asia, josta en nauti yksin, on juhliminen. Mutta mielestäni on aivan normaalia käydä yksin illallisella, katsoa auringonlaskua, viettää rantapäivää, osallistua retkille tai vierailla nähtävyyksillä jne. Halutessaan yksin reissatessa voi myös tutustua muihin – muun muassa muihin yksin matkustaviin. Itse en ole lähtenyt matkoille etsimään seuraa, koska tosiaan haluan viettää aikaa yksin, mutta välillä on ollut mukavaa taittaa pitkä bussimatka tai syödä aamiaista toisen yksin matkustavan kanssa. Olen kuitenkin sen verran ulospäinsuuntautunut, ettei minulle tuota vaikeuksia alkaa juttelemaan tuntemattomalle bussissa.

Seuraavat kolme reissua tulen tekemään kavereiden seurassa, mutta eiköhän tässä pidä joku määmatkakin tehdä vielä lähitulevaisuudessa.

-Annuliina

Lue lisää määmatkoistani:

Vessaskumppaa ja epäonnistuneita instagram-hetkiä Dubaissa.

Vihdoin oikealla lomamatkalla – matkakohteena Pasila

Yötön yö järvellä kelluvassa lasi-iglussa – elämysmatkailua kotimaassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.