Matkaoppaana ulkomailla

Olen aloittanut kirjoittamaan Brightonista, Lontoosta, Menorcasta, Rovaniemestä ja Kööpenhaminasta, mutta kaikki ovat keskeneräisinä luonnoksissa, sillä mieleni on tällä hetkellä niin rauhaton, etten pysty kirjoittamaan mitään. Stressaan läheisteni terveydestä ja taloudellisesta tilanteesta sekä omasta tulevaisuudestani. Tiedän varsin hyvin, että asioilla on tapana järjestyä, joten yritän olla stressaamatta rahasta tai tulevaisuudesta, mutta valitettavasti se on helpommin sanottu kuin tehty.

Matkakohteista kertominen tuntuu nyt sen verran haastavalta ja turhalta, joten päätin lisätä tekstejä tänne blogini Matkailuala-osioon. Matkailuala on vallitsevan tilanteen vuoksi kriisissä, ja valtava määrä matkailualan eri tehtävissä työskenteleviä on tällä hetkellä ilman töitä. Minä mukaan lukien, ja siksi päätin nyt muistella aiempia työkokemuksiani ja kirjoittaa muutamasta matkailualan työkokemuksestani. Tällä hetkellä ei varmasti matkanjärjestäjät tai lentoyhtiöt rekrytoi, mutta kyllä sekin päivä koittaa vielä. Matkailualan työtehtävinäni on ollut matkaopas, vastaanottovirkailija (hotelli) , kielimatkaohjaaja, myyntiedustaja (päiväretket Helsingissä), jouluopas/tonttu, myyntikoordinaattori (kielimatkat), lentoemäntä ja koordinaattori (luksusmatka-dmc). Olen siis ehtinyt tehdä alan hommia hyvin monipuolisesti.

Kerron tässä tekstissä matkaoppaan työstä: mitä työ sisälsi, mikä olivat työn parhaat ja huonoimmat puolet, palkkataso ja ihmeellisin asiakaskokemus tai mieleenpainunein muisto. Seuraavan saman tyylisen postauksen teen kielimatkaohjaajan työstä ja tätä seuraavat postaukset jouluoppaan ja lentoemännän työstä.

Muut Matkaopas-tekstini löydät täältä: Kokemuksia matkaoppaan työstä

Matkaopas (2013-2015)

Matkaopas ulkomailla

Työ sisälsi.. Monipuolisia asiakaspalvelutehtäviä lomakohteissa. Minun kohteina olivat Hurghada, Antalya, Phuket, Alcudia ja Phuket. Eri kohteissa matkaoppaan tehtävät olivat erilaisia, mutta kaikkiaan hommiin kuului lentokenttävuoroja, puhelinpalvelua, hotellivierailuja, tervetulotilaisuuksien pitämistä, retkimyyntiä, retkien opastamista, toimistotöitä ja ylipäätään asiakkaiden auttaminen tilanteessa kuin tilanteessa. Toisinaan pääsi mukaan myös erilaisiin Bamse-aktiviteetteihin.

Työssä parasta.. oli Suomi-kollegat. Opaskaverit ovat edelleen parhaita kavereitani. Tykkäsin opastyöstä valtavasti, sillä olen hyvin asiakaspalveluhenkinen ja tässä työssä riitti hyvinkin haastavia asiakaspalvelutilanteita. Varsinkin Thaimaassa minulla oli aivan mahtavia asiakkaita. Retkimyynti ja tervetulotilaisuudet olivat suosikkitehtäviäni. Lisäksi työssä pääsi näkemään maailmaa, itsenäistymään, kehittämään kielitaitoa ja tutustumaan uusiin kulttuureihin.

Työn huonoin puoli.. Tanskalaiset kollegat. 😂 No ei.. Välttämättä.. Jotkut tanskalaiset olivat erinomaisia työkavereita, mutta osan työmoraali erosi todella paljon suomalaisesta ja varsinkin omasta tyylistäni tehdä työt kunnolla. Välillä oli koti-ikävä, kotiin Suomeen pääsi yleensä 2-4 kertaa vuodessa. Työpäivät oli joissain kohteissa järkyttävän pitkiä, Phuketissa toisella kaudella normaali työpäivä oli 12-17h ja Antalyan lentokenttätiimissä pisin vuoroni kesti yli vuorokauden. Epämieluisin työtehtävä oli mielestäni työskentely puhelinpalvelussa.

Palkka.. Matkaoppaan palkka riippui kohteen hintatasosta, mutta peruspalkka vaihteli 550-750 euron väliltä kuukaudessa (näin siis vuosina 2013-2015). Tähän tuli joitain lisiä päälle (esim. kenkälisä, päivystyspuhelinlisä, Thaimaassa ruokalisä, koska asunnoissa ei ollut mitään ruuanlaittomahdollisuutta), mutta minun palkat eivät olleet kertaakaan yli 1000 euroa kuukaudessa. Palkasta ei kuitenkaan tehty mitään vähennyksiä, ja työnantaja maksoi asumiskulut. Koska työnantaja ei ollut suomalainen, ei noudatettu mitään työehtosopimusta eikä palkka kerryttänyt eläkettä. Tätä(kään) työtä ei tehty rahasta, vaan kyllä piti olla aito intohimo opastamiseen ja opaselämään, että jaksoi tehdä useammankin kauden.

Muisto.. Minulla oli pääasiassa mahtavia asiakkaita, mutta erityisesti kahteen Phuket-kauteen mahtui hyvinkin värikkäitä asiakastilanteita. Tässä muutamia esimerkkejä:

  • Pariskunta soitti raivoissaan puhelinpalveluun, koska he väittivät saaneensa allergisen kohtauksen hotellialueen hyttysmyrkystä, joka oli heidän mukaansa valmistettu LSD:stä. ”Meillä on LSD-myrkytys”. Lähdin heidän hotellihuoneeseen lääkärin tulkiksi ja lääkäri totesi heidän palaneen auringossa. Asiakkaat eivät tätä uskoneet, vaikka olivat maanneet koko tämän ensimmäisen lomapäivän allasalueella ja nyt ihossa oli jopa vesikelloja. Lääkäri oli asiasta täysin vakuuttunut, että iho oli palanut pahasti auringossa, mutta asiakkaat inttivät asiasta koko parin viikon loman ajan. 🤭
  • Eräs pariskunta ei ollut kolmen viikon loman aikana tyytyväinen mihinkään. Erityisen suurta mielipahaa aiheutti hotellikansio, jossa meillä ei ollut retkien lisäksi mitään infoa. Olin kuitenkin itse hotellilla joka päivä ja vastasin asiakkaan kaikkiin kysymyksiin ja kirjoitin hänelle asioita ylös, mutta tämähän ei riittänyt. Yritin kertoa rouvalle, että meillä on panostettu opaspalveluihin ja tänä iltana hän voisi tulla vielä tervetulotilaisuuteen kuulemaan lisää tietoa kaikesta mahdollisesta. ”En tule! Te oppaat olette niin pullukoita, ettei teidän puheista ymmärrä mitään!” Niin juuri, kiitos. 😆
  • Antalyan lentokentällä asiakas oli tuohtunut, kun oppaat eivät Alanyassa tee töitä. Oppaiden pitäisi hänen mukaansa myydä Kleopatra Beachillä rantasandaaleja, koska hiekka on niin kuumaa.
  • Phuketissa rouva kertoi kadottaneensa ryyppyreissulle lähteneen miehensä. Hän pyysi minua etsimään miehen ja hankkimaan tälle paikan thaimaalaisesta vieroituksesta. 😄
Matkaopas

Seuraavaksi: Työ kielimatkaohjaajana.

-Annuliina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.