Puoli-ilmaiseksi reissuun – miniloma Gdanskissa

Olin tällä viikolla parin päivän minilomalla Puolan Gdanskissa. Matka oli todella edullinen, siis puoli-ilmainen. Kun sanon ”puoli-ilmainen”, todellakin tarkoitan sitä. Menopaluulennot (Turku-Gdansk-Turku) ja kaksi yötä (arvosteluissa 4,7/5 pistettä saadussa) huippuhotellissa yhteishintaan 20 euroa per henkilö. Niin halpaa, että naurattaa. Miten on mahdollista, että reissu oli näin edullinen? Koska keskittäminen kannattaa!

IBB Hotel Długi Targ – näkymä huoneesta.

Varaan matkani lähes aina Expedian kautta joko pakettimatkana tai pelkän hotellin. Expedian kanta-asiakasohjelmassa käytetyistä euroista saa pisteitä, joita voi käyttää hotelliöiden maksamiseen ja lisäksi yöpymysten määrän mukaan nostetaan tasoa. Olen kokenut tämän ihan parhaaksi kanta-asiakasohjelmaksi. Minä olen kerännyt hotelliöitä sen verran, että olen noussut kultatasolle, mikä mahdollistaa minulle muun muassa paremmat tarjoukset ja tietyissä hotelleissa esimerkiksi ilmaisen huoneluokan korotuksen. Olen käyttänyt viime vuonna keräämiäni pisteitä aina jo seuraavassa matkassa, mutta nyt minulle oli kertynyt Islannin yöpymisistä ja Havaijin pakettimatkasta sen verran pisteitä, että sain kustannettua niillä kaksi yötä tuossa huipputasoisessa hotellissa Gdanskin vanhassakaupungissa.

Tuntuu, että kaikki ovat käyneet Gdanskissa, turkulaisten Tallinnassa, johon pääsee reilussa tunnissa halpalentoyhtiö WizzAirin lennoilla. Minulla Gdansk ja Puola ylipäätään olivat vielä käymättä. Alkuperäinen suunnitelmani oli matkustaa Norwegianin ja SASin lentopisteillä Osloon ja maksaa yöpyminen Expedian pisteillä. Oslon ja ylipäätään Pohjoismaiden hintataso on kuitenkin niin korkea, että siinä missä edullisessa Puolassa sain pisteillä kaksi yötä, olisin Oslossa saanut maksettua niillä vain yhden yön. Päätin säästää lentopisteet toiseen kertaan ja varasin WizzAirilta lennot Turusta hintaan 10€/suunta. Toki tuohon päälle tuli vielä Onnibus-matkat Turkuun ja takaisin, mutta näidenkin hinta oli saman verran kuin HSL ABC-lippu Helsinki-Vantaalle ja takaisin olisi maksanut. Tuohon WizzAirin lentolipun hintaan ei kuulu oikein mitään palveluita, sillä jopa boarding pass pitää tulostaa itse (mobiililippu ei käy Turun kentällä) ja matkatavaroita saa ottaa vain penkin alle laitettavan käsimatkatavaran. Meille se kuitenkin riitti pariksi päiväksi.

Gdansk on todella helppo matkakohde ja sopii lyhyeen lomaan hyvin, sillä kaupungissa ei loppupeleissä ole ihan hirveästi tekemistä. Kesäkuukausina naapurikaupunki Sopot on kuulemani mukaan mukava vierailukohde. Näin keväällä ja arkena Gdanskin hyvä puoli oli, että turisteja oli todella vähän, joten mihinkään ei tarvinnut jonottaa ja suosituimmistakin ravintoloista sai pöydän. Huonona puolena oli sää, sillä Gdanskissa tuuli todella kovaa ja kylmästi. Onneksi edullinen ruoka ja viini auttoivat pysymään lämpimänä.

Gdanskin parhaiksi puoliksi sanoisin hintatason, ostosmahdollisuudet, runsaan ravintolatarjonnan, kauniin vanhankaupungin ja viihtyisän jokirannan.

Heikoimmat puolet Gdanskissa olivat palvelu, ravintoloiden taso ja tekemisen puute. Palvelu oli lähes joka paikassa, hotellilla, kaupoissa ja ravintoloissa aika jäykkää. Kiertelimme vanhassakaupungissa ja jokirannassa, söimme ja joimme ja shoppailimme, mutta paljoa ei muuta tekemistä ollutkaan. Ruokalomaksi tämä reissu oli tarkoitettukin ja siihen Gdansk sopi hyvin hintatasonsa puolesta. Ravintoloiden heikko taso kuitenkin yllätti minut. En aio kirjoittaa tänne arvosteluita paikoista, jossa kävimme, mutta en menisi näistä yhteenkään uudestaan. Ja sain taas muistutuksen, ettei minun pitäisi luottaa sokeasti Tripadvisor-arvosteluihin, sillä näistä jokaista oli kehuttu erinomaiseksi, loistavaksi, parasta ruokaa ikinä, mutta mielestäni näistä yksikään ei ollut mitenkään erityinen. Ruoka oli kohtalaista, osassa jopa pahaa. Jälleen mietin onko kyse Keisarin uudet vaatteet -ilmiöstä eli kaikki kehuu, kun muutkin kehuu vai eikö nämä kehujat ole syöneet oikeasti hyvää ravintolaruokaa?

Bar Pod Rybą – ihan hyvää, mutta liikaa makuja, jotka eivät sopineet yhteen.
OSTRO – herkullisen näköistä, mutta mautonta pitsaa.
Pueblo – pettymys. Kuivaa, huonolaatuista kanaa, pahaa tacoa. Jäi syömättä.
La PAMPA Steakhouse – ihan ok, mutta kokonaisuutena mitäänsanomaton. Pihvi oli ihan hyvää, mutta annos ei ollut houkuttelevan näköinen ja Pirkan valmiskastikepussistakin tulee parempaa pippurikastiketta. +kalliimpi kuin muut alueen ravintolat.

Reissun parhaat ruuat olivat hotellin aamiainen ja Pankejk-pannukakkuravintolan lätyt. Nam.

IBB Hotel Długi Targ aamupala oli todella runsas ja herkullinen. Smoothiet ja vitamiinishotti kylläkin oli aika mielenkiintoisia

Muutamia käytännön vinkkejä Gdanskin matkalle:

  • Kannattaa ladata puhelimeen Föli, Turun paikallisliikenteen lippua varten
  • Lentokentältä hotellille löysi helposti ja edullisesti Jakdojade-sovelluksen avulla. Sovellus oli todella helppokäyttöinen ja näytti parhaan reittivalinnan, milloin bussista pitää jäädä pois jne, ja bussilippu lentokentältä vanhaankaupunkiin maksoi 71 senttiä (3 PLN)
  • Et tarvitse käteistä. Kortit toimii ja tippiäkin voi halutessaan jättää kortilta.
  • Beer drink. Somersbyn omenasiideriltä näyttävä tölkki ei ole miltä näyttää, vaan se onkin olutta ja omenajuomaa. Hyi.
  • Aamulennolle sai tilattua edullisen taksin jo illalla Free now -taksisovelluksen avulla.
  • Paluumatkalle et tarvitse printattua boarding passia, vaan mobiililippu toimii Gdanskin kentällä.

+ lisävinkki: älä hukkaa hanskojasi, sillä Gdanskista et saa ostettua MISTÄÄN hanskoja maaliskuussa. Uskomatonta, mutta totta. Tunnottomilla sormilla mentiin siis tämä reissu 😂

Tänään tuntui vähän tyhmältä, jopa turhalta kirjoittaa matkasta, kun eilen tuli suositus, että kaikkea matkustamista tulisi nyt välttää. Lisäksi kaikkien ulkomailta tulevien suositellaan jäävän kotiin kahdeksi viikoksi, joten jouduin nyt perumaan Rovaniemen reissun loppuviikolta. Puolassa koronatilanne on Suomea parempi ja Gdanskissa ei ole yhtään todettua tapausta, mutta noudatan suositusta silti. Harmittaa toki, mutten myöskään halua ottaa riskiä, että kantaisinkin virusta ja tahattomasti tartuttaisin muita, varsinkaan tänään 91-vuotissynttäreitään viettävää, rakasta mummiani.

Toivottavasti ihmiset oppii nyt pysymään kotona heti, jos ilmenee pieniäkään flunssaoireita ja oppisivat huolehtimaan käsihygieniasta. Saa nähdä kuinka käy meidän kuun vaihteen Rukan lasketteluloman.. No seuraillaan tilannetta ja toivotaan, että tämä todella odotettu reissu toteutuisi. Muilta osin reissusuunnitelmat ovat jäissä, kunnes Suomessa ja maailmalla tilanne tasaantuu.

Kunhan tilanne tasaantuu, kannattaa ehdottomasti käydä minilomalla Gdanskissa, sillä tämä kaunis kaupunki on helppo ja edullinen matkakohde. Lisäksi sen laaja ravintolatarjonta ja kauniit nähtävyydet tekee siitä viihtyisän vierailukohteen vuodenajasta riippumatta.

-Annuliina

2 kommenttia artikkeliin ”Puoli-ilmaiseksi reissuun – miniloma Gdanskissa

  1. Itsekin olen huomannut, että Tripadvisorista löydetyt kehutut ravintolat on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta surkeita. Ehkä kuulun täysin eri kohderyhmään sinne arvosteluja kirjoittavien kanssa. 🙂 kiva postaus, ehkä lähden itsekin Gdanskiin tämä vuonna!

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.