Islannin must (not) see: Kultainen kierros ja Blue Lagoon

Kultainen kierros oli Islannin matkani toinen retki ja valitsin kymmenien Kultainen kierros -retkien valikoimasta pienryhmäretken, jossa käytäisiin myös kraaterijärvellä ja Blue Lagoonissa. Retken hinta oli 119 euroa eikä se edes sisältänyt sisäänpääsyä Blue Lagooniin. Sisäänpääsy Blue Lagooniin piti ostaa erikseen ja se oli 89 euroa. Hahahah, oikeasti! 😂 En voi uskoa, että maksoin tuosta retkestä ja varsinkaan Blue Lagoonista näin paljon. Toisaalta, kun katson retken tämän päivän hintaa, niin nyt se on jo 199€ eikä edelleenkään sisällä Blue Lagoonin sisäänpääsyä. Järkyttävää rahastusta.

Retki ja pysähdyspaikat itsessään olivat hienoja. Eihän tämä reitti muuten olisi Islannin suosituin matkailunähtävyys. Myös kuljettaja/opas oli erinomainen ja kertoi hyvällä englannilla hauskoja faktoja Islannista. Pienryhmäretkessä oli myös se hyvä puoli, että odottelua oli vähemmän ja muiden matkalaisten kanssa tuli juteltua enemmän, koska meitä oli vain muutama. Suomalaisuuteni aiheutti ihastusta kanssamatkustajissa ja sain moneen kertaan kertoa Suomesta, Lapista, lumesta ja revontulista.

Kultaiseen kierrokseen kuuluu:

  • Thingvellirin kansallispuisto
  • Strokkur-geysir
  • Gullfoss-vesiputous

Näiden lisäksi tällä retkellä vierailtiin Kerið-kraaterijärvellä ja Blue Lagoon -geotermisessä kylpylässä.

Thingvellirin kansallispuisto oli mukava paikka ja tuonne saapuessamme vielä paistoi aurinko. Oli siis miellyttävää kävellä kauniissa kansallispuistossa.

Thingvellirin kansallispuisto, Islanti nähtävyydet, Kultainen kierros

Seuraavan pysähdyksen teimme Strokkur-geysirillä. Tämä oli todella unohtumaton kokemus. Jotenkin en vain pääse yli Islannin luonnon ihmeellisyydestä. Ja siitä, että nämä nähtävyydet ovat oikeasti luonnon muodostamia eivätkä ihmisen rakentamia.

Strokkur-geysir, Islanti kultainen kierros

Kun olimme nähneet tarpeeksi monta purkausta ja lounastaneet, jatkoimme matkaa Gullfoss-vesiputoukselle. Vau! Tämä oli todella suuri ja hieno vesiputous. Edellisen päivän vesiputouksethan eivät olleetkaan mitään tähän verrattuna 😄 vesiputouksen vierelle olisi voinut kävellä, mutta totta puhuen olin jo aivan kyllästynyt kylmyyteen, joten en halunnut kastella itseäni enää enempää, vaan jäin ihastelemaan putousta kauempaa. Kaukaakin katsottuna tämä oli todella vaikuttava näky.

Gullfoss-vesiputous, kultainen kierros Islanti

Viimeinen pysähdys ennen kylpylää oli kraaterijärvi. Kaunis ja hieno, mutta ei mitenkään erityinen paikka.

Islanti Kultainen kierros

Tosiaan päivän viimeinen pysähdys oli Blue Lagoon -geoterminen kylpylä. Nyt, kun googlailen mitä Blue Lagoonista sanotaan netissä, niin sen kerrotaan olevan paratiisi, taivas maan päällä ja Islannin unohtumattomin elämys. En ymmärrä miten, koska minun mielestäni tässä paikassa ei ollut yhtään mitään erityistä. Toki mielipiteeseeni vaikuttaa sää. Blue Lagoon on avoinna säällä kuin säällä, koska Islannissa säät vaihtelevat niin paljon. Tosiaan sisäänpääsy oli 89 euroa ja hintaan sisältyi kahden tunnin kylpemisen lisäksi altaalla drinkki ja mutamaski. Tuona päivänä tuuli 23-25m/s. Siis oli niin kova myrsky, että Islannin lentoliikenne pysähtyi lähes vuorokaudeksi. Mutta Blue Lagoon pysyi auki. Tuntui kamalalta heittää pyyhe pois ja lähteä ulos lillumaan. Vaikka vesi oli lämmintä, ei se lämmittänyt, vaan tuntui kuin olisin ollut -30 asteella paljussa ilman pipoa. Yritin suojata korviani tuulelta ja etsiä tuulensuojaa huonolla menestyksellä. Henkilökunnalla oli pilkkihaalarit päällä ja he kertoivat tämän olevan aivan normaali sää.

Blue Lagoon, Islanti

Kävin totta kai hakemassa myös sen lipun hintaan kuuluvan drinkin. Ja arvatkaa miten kävi? Skumpat lensi tuulen mukana ja minulle jäi pelkkä tyhjä kertakäyttökuppi käteen. 😂🤦‍♀️ Siis tässä kylpylässä ei ollut mitään paratiisimaista! Mielestäni allasalueessa ei ollut mitään ihmeellistä, vaan Turun Karibiakin on viihtyisämpi paikka. Vesi ei ollut erityisen lämmintä ja tämä ”normaali sää” oli epäinhimillinen. Työntekijät vinkkasivat, että allasalueen reunalta löytyy myös sauna, jos haluan suojaan tuulelta. Yes please! ”Ai olet suomalainen.. No sitten se ei ehkä ole sinulle sauna..” ja no, kai tuota 45-asteista huonetta, jossa istuttiin lauteilla, voi jossain päin saunaksi kutsua.

Koko tuon ajan, minkä vietin Blue Lagoonin altaassa kirosin mielessäni ja ääneen kuinka tämä oli paskinta paskaa. Kunnes tajusin, että olen matkalla yksin! Ei minun tarvitse väkisin olla sitä koko kahta tuntia altaassa, kun en halua olla siellä enää hetkeäkään. Niinpä 45 minuutin kärsimyksen jälkeen lähdin sisälle ja menin ravintolaan juomaan ylihintaista siideriä ja odottamaan, että paluukyyti takaisin Reykjavikiin lähtee.

Blue Lagoon, islanti

Minun mielestäni Blue Lagoon oli kammottava paikka, jonka hinta ja laatu eivät kohdanneet vähääkään. Ymmärrän, että suosittujen nähtävyyksien kävijämääriä rajoitetaan korkeilla hinnoilla, mutta tämä oli todella ylihintainen. Islannista löytyy paljon muitakin geotermisiä lähteitä, joita ei ole näin kaupallistettu.

Surkeasta lopusta huolimatta tämä oli mukava päivä ja kultaisen kierroksen nähtävyydet olivat erittäin hienoja ja hämmästyttäviä. Islannin matka oli kaiken kaikkiaankin uskomaton kokemus, mutta eri vuodenaikaan, vedenpitävillä kengillä ja ilman Blue Lagoonia tämä olisi varmasti ollut kokemuksena vielä parempi.

-Annuliina


Lue myös:

Määmatka kiehtovaan Islantiin

Ihmeellinen Etelä-Islanti

Yksi kommentti artikkeliin ”Islannin must (not) see: Kultainen kierros ja Blue Lagoon

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.